[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Securitate IT

Companii din Europa de Est, atacate de hackeri care ar avea legături cu serviciile secrete din Rusia

Un grup de hackeri, suspectat că ar avea conexiuni cu serviciile de informaţii din Rusia, a folosit un tip nou virus sofisticat pentru a ataca trei companii de energie şi transport din Ucraina şi Polonia.

Hackerii au infectat trei companii de transport și energie din Ucraina și Polonia cu un nou virus sofisticat și ar putea plănui atacuri cibernetice distructive, a precizat, miercuri, o firmă producătoare de software de securitate, conform reuters.com.

Raportul, întocmit de cercetători ai firmei de securitate IT ESET din Slovacia, nu a atribuit activitatea hackerilor niciunei țări. Aceasta s-a desfășurat în perioada 2015 și mijlocul lui 2018. Dar grupul de hackeri care este considerat reponsabil a fost acuzat de Marea Britanie că are legături cu agențiile de spionaj ruse.

Investigatorii de la ESET au spus în recentul raport că grupul care este responsabil de o serie de atacuri împotriva sectorului energetic din Ucraina, care a folosit un software malițios cunoscut sub numele de BlackEnergy, a creat și folosit recent un nou virus numit GreyEnergy.

Raportul face parte dintr-o serie de documente care provoacă îngrijorări în statele occidentale privind activitatea Serviciului rus de informaţii militare (GRU). GRU este acuzat de Londra că ar conduce o campanie de atacuri cibernetice globale, relatează Mediafax.

Kievul acuză Moscova pentru planificarea atacurilor cibernetice, în timp ce firma americană de securitate cibernetică FireEye a acuzat grupul de hackeri Sandworm. Agenţia britanică pentru spionaj Centrul Guvernamental de Comunicaţii (GCHQ) a declarat luna aceasta că atât hackerii care folosesc virusul BackEnergy, cât şi grupul Sandworm, sunt nume asociate cu GRU.

Purtătorul de cuvânt al Kremilinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu există dovezi care să susţină acuzaţiile aduse Serviciului rus de informaţii militare şi că Rusia nu utilizează atacuri cibernetice împotriva altor ţări.

Raportul ESET nu a menționat numele celor trei companii infrctate din Ucraina și Polonia. Poliția ucrainiană care anchetează atacuri cibernetice a confirmat atacurile, dar nu a dat mai multe detalii. Agenția de securitate internă a Poloniei nu a dorit să facă declarații, conform Reuters.

Ben Read, un manager al echipei de analiză a spionajului din cadrul FireEye a spus că munca sa confirmă raportul ESET și că probabil grupul de hackeri Sandworm este responsabil.

Share
Publicat de
C. R.

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019