Dacă utilizatorii de Windows sunt deja antrenaţi pentru problemele de securitate pe care le întâmpină de ani de zile, majoritatea utilizatorilor de Mac OS X nu iau în calcul pericolele la care se pot expune zi de zi, iar lipsa unei soluţii de securitate îi împiedică să ia notă de posibilele ameninţări în timp util. Iată câteva trucuri pentru a vă proteja de ameninţările venite din exterior, fie că sunteţi la birou, fie că lucraţi dintr-o cafenea sau din parc.
Viruşii de Mac OS X există
Nu e doar o găselniţă, viruşii de Mac OS X există şi provoacă pagube similare cu viruşii de Windows. Incidentul de securitate de săptămâna trecută cauzat de virusul KitM este un exemplu elocvent de malware proiectat pentru spionaj la cel mai înalt nivel. Virusul a fost găsit pe laptopurile unor activişti pentru drepturile omului din Angola şi Germania. Faptul că vine semnat digital cu cheia unui dezvoltator verificat de Apple îl ajută să treacă de mecanismele de securitate furnizate împreună cu sistemul de operare.
Apariţia lui MAC.OSX.Backdoor.KitM.A nu e un exemplu izolat: în septembrie 2011, virusul Flashback a făcut aproximativ 600.000 de victime în câteva zile. Odată instalat, virusul deschide un backdoor prin care atacatorul poate prelua controlul asupra sistemului victimei.
Soluţie:
· Blocaţi instalările de aplicaţii nedorite prin setarea opţiunii Allow applications downloaded from pe Mac App Store.
· Creaţi un cont fără drepturi de administrator pentru activităţile de zi cu zi.
· Instalaţi o soluţie antivirus pentru Mac-ul dumneavoastră. Puteţi descărca şi folosi complet gratuit scannerul de viruşi oferit de Bitdefender prin App Store.
Aplicaţiile furnizate de terţi pot provoca probleme
Software-ul produs de terţi e unul din principalii vectori de infecţie pe Mac. Exploatarea vulnerabilităţilor din software terţ duce la infecţii masive, precum cele provocate de troianul Mac.OSX.Backdoor.Pintsized.A, care a reuşit să compromită sistemele dezvoltatorilor de la Facebook şi Twitter în ianuarie. Pentru a-şi atinge scopul, PintSized.A a folosit deopotrivă vulnerabilităţi în aplicaţii produse de terţi (Java) şi în software-ul de pe Mac OS X (Gatekeeper).
Soluţie:Asiguraţi-vă că rulaţi aplicaţii terţe actualizate la zi. Atunci când e semnalată o problemă şi nu există un remediu oficial, dezactivaţi plugin-urile vulnerabile sau dezinstalaţi temporar produsul afectat.
Phishing-ul, o problemă multi-platformă
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…