HomeStiriSecuritate ITCercetării olandezi au reușit să treacă de securitate, accesând sistemul de infotainment al mașinilor Volkswagen
cercetarii-olandezi-au-reusit-sa-treaca-de-securitate-accesand-sistemul-de-infotainment-al-masinilor-volkswagen

Cercetării olandezi au reușit să treacă de securitate, accesând sistemul de infotainment al mașinilor Volkswagen

cercetarii-olandezi-au-reusit-sa-treaca-de-securitate-accesand-sistemul-de-infotainment-al-masinilor-volkswagenMai mulți cercetători de la o universitate olandeză au reușit să păcălească sistemul de securitate al rețelei Wi-Fi de pe Volkswagen Golf GTE și Audi A3 și să acceseze astfel sistemul de infotainment.

O firmă de securitate cibernetică olandeză a observat că sistemul electronic al anumitor mașini ale grupului Volkswagen poate fi ușor accesat de persoane rău intenționate. Este vorba de sistemul denumit în limba engleză in-vehicle infotainment (IVI) care alcătuiește totalitatea compenentelor hardware și software ale mașinii, scrie playtech.ro.

Daan Keuper și Thijs Alkemade au testat acest sistem pe un Volkswagen Golf GTE și un Audi A3 Sportback (Audi face parte din grupul Volkswagen). Cei doi cercetători au obținut destul de ușor accesul la sistemul IVI prin intermediul conexiunii WiFi. Au obținut facil accesul la router și au aflat parola contului, așa că au descoperit informații și despre altă mașină. Cu toate acestea, s-au oprit la asta și nu au încercat să acceseze și sistemul motor al mașinii, să manipuleze accelerația și frânele, cu toate că ar fi fost posibil.

Constructorii auto integrează numeroase tehnologii și aplicații moderne în mașini prin care conectarea telefoanelor este simplificată pentru a oferi diverse informații șoferilor. Una dintre soluții este integrarea unei cartele SIM în mașină și oferirea unei rețele Wi-Fi la care se pot conecta șoferul și pasagerii pe parcursul călătoriei, scrie automarket.ro.

Mai mulți cercetători de la o universitate olandeză au vrut însă să verifice dacă sistemele oferite de producători sunt sigure la atacurile hackerilor. Aceștia au testat serviciile oferite pe două modele ale Grupului Volkswagen, un Audi A3 și un Golf GTE, și au forțat spargerea rețelei Wi-Fi cu ajutorul unei metode care presupune scanarea porturilor de conectare.

Cercetătorii au reușit în acest mod să obțină acces la root-ul sistemului de infotainment și, implicit, la o serie de date pentru istoricul aplicației de navigație sau date referitoare la funcția de telefonie, cum ar fi istoricul apelurilor.

Aceasta nu este singura dată când cercetătorii descoperă probleme de securitate ale mașinilor Volkswagen. În 2016, un alt grup de cercetători a  descoperit o vulnerabilitate a sistemului pe bază de cheie electronică care ar fi putut permite unui hoț care știe să folosească tehnologia să cloneze telecomanda și apoi să fure mașina, conform securityportal.ro.

Flavio Garcia, David Oswald și Pierre Pavlides de la Universitatea din Birmingham și Timo Kasper de la firma germană de securitate Kasper & Oswald GmbH spun că sistemul pe bază de cheie electronică poate fi clonat și apoi permite deschiderea uşilor şi pornirea motorului la aproape orice autoturism Volkswagen produs din anul 1995 şi până în prezent.

Cei de la Volkswagen au spus că noile modele Golf, Tiguan, Touran și Passat nu sunt afectate. General Motors a spus că „nu consideră ca acest element prezintă un risc semnificativ pentru clienți datorită sofisticării tehnice a demonstrației și a circumstanțelor limitate în care poate fi folsită.”

Aparent vulnerabilitatea este folosită deja de infractori pentru a fura autoturisme în timp record.

Share With: