404 Not Found


nginx
Cele mai mari tepe de pe Internet - Security Portal
HomeStiriSecuritate ITCele mai mari tepe de pe Internet
tepe

Cele mai mari tepe de pe Internet

 

 

 

tepeInternetul reprezintă o zonă unde s-au dezvoltat fraude din ce în ce mai variate. Iată unele dintre cele mai populare țepe online.

 

Cele mai populare ţepe de pe internet sunt o variantă a scrisorii nigeriene. Practic, ele se bazează pe încrederea victimei, care trimite bani în avans, scrie Adevărul.

Cele mai mari ţepe de pe internet – Scrisoarea nigeriană

Scrisoarea nigeriană e una dintre cele mai mari ţepe de pe internet. E mascată sub forma unui mail de la un bogat prinţ  din Nigeria, moştenitor al unei averi extraordinare, pe care vrea să o mute în alte conturi pentru a o păstra. Din acest motiv, acest prinţ nigerian fals decide să ne contacteze pe noi şi să împartă banii.

Scrisoarea nigeriană, una dintre cele mai mari ţepe de pe internet, e cunoscută şi sub numele de 419. Ea se bazează pe încrederea celor care primesc e-mail-ul, de obicei oameni fără prea multă experienţă pe internet, care aleg să trimită o sumă de bani către prinţ, pentru a crea o legătură sau pentru a-şi da contul şi parola. Cifra de 419 se referă la articolul din legea nigeriană care se ocupă de fraude.

Surprinzător, scrisoarea nigeriană, una dintre cele mai mari ţepe de pe internet, nu datează din epoca online, ci e o formă modernă a scrisorii prizonierului spaniol, care a apărut în secolul al XVI-lea. În Evul Mediu, un aşa-zis prizonier spaniol foarte bogat spunea că este întemniţat şi că are nevoie de bani pentru mită, iar apoi îl va ajuta pe cel care-i donează cu sume mari.

În timpurile moderne, scrisoarea nigeriană a apărut cumva în 1980, pe poşta tradiţională, expeditorul fiind un aşa-zis director al unei companii petroliere din Nigeria.

Cele mai inteligente forme ale acestor scrisori nigeriene au ştampile oficiale şi folosesc limba de origine a expeditorului. Cu toate acestea, în ultimii ani au apărut şi variante traduse cu Google Translate, uşor de identificat drept fraudă.

Cum poţi recunoaşte o scrisoare nigeriană falsă? În primul rând, nimeni nu-ţi va cere instantaneu numărul de cont. De asemenea, accesul la datele tale bancare nu este necesar pentru majoritatea tranzacţiilor online. În plus, de ce ai fost contactat tocmai tu dintre toţi oamenii de pe internet?

Pentru a nu fi victima uneia dintre cele mai mari ţepe de pe internet, trebuie să verificăm şi adresa de mail de pe care a fost trimis acesta. Dacă nu cunoaştem expeditorul sau pare un nume cu potenţial general, atunci avem de-a face cu o fraudă.

Unele scrisori nigeriene cer un transfer prin Western Union pentru câştigarea încrederii. Nimeni nu vă va cere să le transferaţi bani prin Western Union din primul mail.

Cele mai mari ţepe de pe internet – rudele care au nevoie de tine

O variaţiune a scrisorii nigeriene este ruda care are nevoie de ajutorul nostru. Această metodă este folosită de hackerii ruşi, care sparg conturile de Skype ale oamenilor, observă care sunt rudele din listă şi le contactează. Apoi, ei le câştigă încrederea pentru a le cere bani.

Potrivit firmei de securitate Kaspersky, această schemă e folosită pe scară largă de anul trecut. Practic, strategia hackerilor implică tacticile din scrisoarea nigeriană, dar şi inginerie şi hacking. Cele mai noi ţepe de pe internet au o componentă socială, unde hoţii câştigă încrederea victimei şi apoi primesc banii pe tavă.

Cele mai mari ţepe de pe internet – munceşte de acasă

Vom vorbi despre ţeapa muncii de acasă în contextul scrisorii nigeriene, pentru că este o variaţiune a aceleiaşi tactici.

Munca de acasă e o promisiunea căreia mulţi oameni i-au căzut victime, această schemă funcţionând şi în timpurile premergătoare internetului. Practic, schema veche presupunea că oamenii stau acasă şi umplu nişte plicuri cu scrisori. Această tactică datează din timpul Marii Crize din Statele Unite, când oamenilor li se promiteau 2 dolari pentru fiecare plic.

Fiecare persoană care voia să se înscrie în această campanie trebuia să plătească iniţial 2 dolari. După ce se plăteau cei doi dolari, victima era sfătuită să lipească afişe în zona în care trăieşte pentru a promova munca de acasă.

În epoca internetului, tactica “work at home” e la fel de populară. Oamenii primesc un e-mail, de regulă de la adrese destul de legitime şi care par serioase şi sunt invitaţi să intre în această schemă Ponzi online. Nicăieri nu li se prezintă riscurile, ci numai posibilitatea de a câştiga un venit foarte mare făcând o muncă uşoară acasă. Dar munca de acasă e de fapt o ţeapă, pentru că oamenii trimit o sumă pentru a se înscrie în sistem şi sunt rugaţi să convingă şi alte persoane să se înscrie.

Cele mai mari ţepe de pe internet – Loteria

Care sunt şansele să fi câştigat la o loterie la care nici măcar nu v-aţi înscris? Ei bine, pe internet mii de persoane au fost victime ale unor asemenea fraude, care le promiteau premii foarte mari, la loterii false. Totul trebuia plătit în avans, iar banii se duceau către hoţi.

În principiu, această tactică foloseşte metoda email-ului sau a reclamelor de tip banner. Dacă frauda se întâmplă prin mail, atunci victima este minţită că a avut loc o încurcătură în procesarea datelor şi se reface baza de date, iar pentru acest lucru trebuie să plătească o mică taxă. În plus, vorbim şi despre taxe de transfer pentru banii câştigaţi de cei minţiţi.

Cele mai populare loterii care devin ţepe pe internet sunt cele spaniole, canadiene sau australiene.

 

 

 

Share With: