Cea mai mare parte a spionajului cibernetic provine din China
Potrivit unui raport pe care guvernul şi agenţii de investigaţii din domeniu îl vor da publicităţii, analiza a sute de scurgeri de informaţii a condus la concluzia că, anul trecut, hackerii în relaţii cu guvernul chinez au fost de departe cei mai activi şi mai de succes spioni cibernetici din lume.
Deşi, de obicei, hackerii motivaţi financiar sunt principalii agenţi ai scurgerilor de informaţii, China a dominat la categoria spionajului cibernetic la nivel de stat în domeniul proprietăţii intelectuale, se arată în Raportul pe 2013 cu privire la investigaţiile pe tema scurgerii de informaţii.
Raportul aparţine echipei RISK de la Verizon, care l-a realizat în colaborare cu 18 parteneri, printre care s-au numărat oficiali din Statele Unite, dar şi oficiali ai unor guverne străine, transmite Rador.
Dintre cele 120 de cazuri de spionaj cibernetic la nivel de guvern analizate în raport, 96% provin din China; sursa procentului rămas, de 4%, nu este cunoscută, se mai spune în raport.
Raportul, pe care cei de la Verizon îl publică în fiecare an începând din 2008, este primul care defineşte spionajul cibernetic la nivel de guvern într-o categorie aparte, ceea ce reflectă numărul crescând al acestor intruziuni şi eforturile tot mai complicate de a le depista sursa.
“Nu credem că ar exista o superputere în acest gen de spionaj cibernetic”, a adăugat Baker, “ci este vorba mai mult de capacitatea nostră de depistare”.
Oficialii chinezi au respins vehement acuzaţiie potrivit cărora guvernul lor ar fi o principală sursă de spionaj cibernetic, afirmând că intruziunile care par să provină de pe adrese internet de acolo îşi au de fapt originea în altă parte. Luni, oficialii ambasadei chineze din Washington nu au răspuns la un chestionar pe tema raportului.
Concluziile celor de la Verizon se apropie mult de cele din “Estimarea serviciilor naţionale de informaţii”, un document elaborat în comun de toate serviciile de informaţii din SUA. care au menţionat şi ele China ca fiind deosebit de agresivă în spaţiul cibernetic.
Oficiali ai guvernului şi experţi din afară menţionează că şi alte guverne, precum cele ale Rusiei, Israelului şi Franţei, practică spionajul cibernetic, dar nu la scara atinsă de China.
“Nu este vorba numai de China. Zeci de alte ţări sunt implicate”, a declarat Shawn Henry, fost şef de investigaţii în domeniul securităţii cibernetice la FBI, în prezent preşedinte al CrowdStrike Services, o companie specializată în securitate cibernetică.
Volumul intruziunilor cibernetice ale chinezilor au făcut ca ei să poată fi depistaţi cu mai mare uşurinţă din cauză că, între anumite grupuri de hackeri, tacticile ajung să se asemene, părţi din coduri apărând uneori în anumite zone de pe software.
Din cele 612 de scurgeri confirmate de informaţii din 2012, raportul Verizon a identificat 44 de milioane de dosare compromise, din care 19% sunt rezultatul spionajului la nivel de guvern. Companiile de vânzări sunt victimele cele mai obişnuite ale acestor scurgeri, hackerii motivaţi financiar provenind deseori din România, Statele Unite, Bulgaria şi Rusia.
În privinţa cazurilor de spionaj cibernetic, oficialii de la Verizon au precizat că numesc o ţară numai dacă ei pot depista cu claritate codurile sau tacticile de atac de la sursă. De exemplu, depistarea unei intruziuni de pe o adresă internet din China nu ar fi suficientă pentru ca atacul să fie considerat ca venind din partea chinezilor, au subliniat oficialii.
Hackerii chinezi vizează mai ales serviciile de transporturi, fabricile şi companiile specializate de toate mărimile, se mai arată în raport.