HomeStiriSecuritate ITCe se discută la congresul CyberSecurity Romania

Ce se discută la congresul CyberSecurity Romania

Amplificarea amenințărilor cibernetice și programele educaționale în domeniul securității cibernetice se află printre temele discutate în cadrul congresului CyberSecurity Romania.

Specialiști în securitatea cibernetică din partea unor instituții guvernamentale din România, Elveția și Franța, printre altele, participă zilele acestea la cel de-al șaselea Congres Cybersecurity România, organizat de Swiss Web Academy, în parteneriat cu mai multe instituții publice și private, scrie turnulsfatului.ro.

Prima zi a evenimentului a adus la masa discuțiilor și mai mulți reprezentanți ai serviciilor secrete din România. Printre altele, aceștia au și descris modul în care, în ultimele luni, au descoperit și contracarat atacuri cibernetice derulate fie împotriva instituțiilor guvernamentale, fie împotriva celor private.

Șeful Centrului Național Cyberint a descris printre altele și cazul unei operațiuni de spionaj cibernetic, care a vizat mai multe instituții publice din țara noastră. Este vorba de Turla, o campanie de spionaj cibernetic care a vizat și în anii trecuți România. “Turla a fost cel mai mare atac de spionaj cibernetic, devenind în ultimii ani din ce în ce mai complex. Acum este complet nedetectabil de către orice sistem antivirus. Noi l-am găsit cu ajutorul unor tehnologii bazate pe inteligență artificială. Aceste tehnologii au urmărit toate anomaliile din rețea. Și, din aproape în aproape, am reușit să descoperim această campanie Turla, care a fost îndreptată împotriva mai multor state“.

„Ştiţi că piaţa de IT din România produce mai mult de 6% din PIB (…) Noi sperăm ca peste 10 ani, dacă acest program de educaţie în cyber va avea succes la nivel universitar, să se creeze suficient de mulţi specialişti şi din oferirea de servicii de securitate în firmele de cybersecurity să mai adăugăm la PIB încă 6%”, a declarat joi, Anton Rog, director general în cadrul Centrului Naţional CYBERINT al SRI, la Congresul CyberSecurity Romania de la Sibiu, conform economica.net.

El a arătat că deficitul de specialişti este foarte mare în prezent în acest domeniu.

“Noi suntem un serviciu de informaţii, dar am constatat în ultimul timp că nu este suficient să ne ocupăm strict de criminalitatea cibernetică, statală, teroristă şamd, am înţeles că trebuie să creăm în România o masă critică de specialişti dintre cei existenţi în instituţiile publice şi private şi să dezvoltăm un proces educaţional, mai ales la nivel universitar, dar nu numai, şi la nivel liceal, pentru a crea specialişti în perioada imediat următoare”, a afirmat reprezentantul CYBERINT.

Dr. Rosheen Awotar-Mauree, coordonator de programe în cadrul ITU, a arătat că este necesar ca ţările să conştientizeze nevoia de dezvoltare a unor strategii naţionale de luptă cu ameninţările de cybersecurity, în condiţiile în care 75% dintre ţările membre ONU nu au pus în aplicare astfel de strategii, iar jumătate dintre cele care le-au aplicat nu urmăresc, pe baza unor criterii clare, şi nivelul de eficienţă a implementării măsurilor adoptate. Potrivit reprezentantului ITU, organismul de la Geneva are mai multe programe prin care poate acorda asistenţă în domeniu actorilor instituţionali, scrie capital.ro.

Share With: