Ce informatii personale pot extrage aplicatiile Android sau iOS
La momentul introducerii Clueful pentru Android ne-am gândit că utilizatorii de dispozitive mobile ar trebui să ştie ce fac aplicaţiile pe care ei le instalează pe terminalele lor, anunţă Bitdefender.
După doi ani şi câteva sute de mii de aplicaţii analizate, tehnologiile Clueful au detectat o tendinţă interesantă: aplicaţiile sunt la fel de invazive şi curioase indiferent dacă rulează pe terminale cu Android sau iOS şi chiar dacă unii ar putea spune că un sistem de operare este mai sigur decât celălalt.
Timp de mai bine de un an, am colectat aplicaţii din Play Store şi iTunes şi am realizat analize statistice şi dinamice. Pentru versiunea Clueful de Android am agregat informaţii din 314.474 aplicaţii, în timp ce versiunea Clueful de iOS cuprinde date din analiza a 207.873 aplicaţii. Analizele efectuate oferă indicii care permit utilizatorilor să aibă o viziune completă asupra informaţiilor personale pe care aplicaţiile încearcă să le acceseze, asupra permisiunilor pe care acestea le solicită şi asupra modului în care folosesc datele personale la care au acces.
ABC-ul permisiunilor aplicaţiilor
Înainte de a intra în detalii, menţionăm că permisiunile aplicaţiilor sunt diferite în funcţie de sistemul de operare. De exemplu, dacă pe Android permisiunile sunt enumerate la instalare şi nu pot suferi schimbări ulterioare, pe iOS sunt acordate în timpul rulării aplicaţiei, când utilizatorii trebuie să permită sau să respingă accesul la diverse resurse, precum locaţia curentă. Pe lângă aceste aspecte, ambele tipuri de aplicaţii, şi cele pentru Android şi cele pentru iOS, pot interacţiona în diferite moduri cu terminalul utilizatorului, dar şi cu serviciile de internet terţe.
Indicii comparabile
Aşa cum am menţionat anterior, indiciile din Android şi iOS nu pot fi comparate, întrucât, cel mai adesea, permisiunile Android nu au un corespondent în aplicaţiile iOS, iar unele comportamente care se regăsesc pe Android sunt inacceptabile pentru aplicaţiile iOS livrate prin AppStore (de ex: citirea numărului de telefon al utilizatorului). În timp ce unele restricţii de confidenţialitate sunt foarte puternice pe iOS, peisajul ameninţărilor este similar cu cel de pe Android. Analiza Bitdefender se concentrează pe cele mai intruzive comportamente pe care dezvoltatorii de aplicaţii ar fi putut să le includă în produsele lor. Am luat, de asemenea, în calcul comportamentele similare în iOS şi Android:
1. Urmărirea locaţiei
Urmărirea locaţiei utilizatorului este un aspect îngrijorător în cazul ambelor platforme. Implementarea şi utilizarea acestei funcţii se realizează similar şi pe Android şi pe iOS, iar locaţia este adesea solicitată de furnizorii de publicitate prin cadre ce urmăresc obiceiurile de consum ale utilizatorilor. Testul Clueful scoate la iveală faptul că 45,4% dintre aplicaţiile de iOS au posibilitatea să urmărească locaţia utilizatorilor, chiar dacă nu fac asta în mod explicit. Spre comparaţie, doar 34,5% dintre aplicaţiile de Android analizate au această capacitate.