HomeStiriSecuritate ITCât de sigură este introducerea Dosarului Electronic de Sănătate?
cat-de-sigura-este-introducerea-dosarului-electronic-de-sanatate

Cât de sigură este introducerea Dosarului Electronic de Sănătate?

cat-de-sigura-este-introducerea-dosarului-electronic-de-sanatateIntroducerea Dosarului Electronic de Sănătate provoacă controverse în privinţa securităţii datelor medicale ale pacientului.

Începând de sâmbătă, 12 noiembrie, Dosarul Electronic de Sănătate urmează să devină obligatoriu, lucru care a stârnit discuţii în rândul pacienţilor, dar mai ales în rândul medicilor. Deşi atât medicii, cât şi reprezentanţi ai pacienţilor susţin că proiectul este absolut necesar, fiind un sistem care ar facilita accesul medicului la istoricul pacientului pentru a pune un diagnostic corect, principala problemă este faptul că datele pacienţilor nu sunt în siguranţă, putând fi accesate de oricine, ceea ce ar încălca norme de confidenţialitate, scrie ziaruldeiasi.ro.

„Un dosar în care medicii să vadă trecutul pacientului este ceva absolut normal şi trebuie să existe. Problema este însă că în forma actuală nu se asigură protecţia datelor pacientului. Tre­buie să se asigure într-un fel confidenţialitatea datelor, şi anumite date să fie disponibile doar în si­tuaţia în care legea o prevede, de exemplu dacă este vorba despre un proces penal sau dacă sunt pro­bleme de sănătate publică“, a explicat dr. Liviu Oprea, medic de familie şi preşedinte al Colegiului Medicilor, filiala Iaşi. 

Din momentul în care acesta va fi obligatoriu, medicii, indiferent dacă lucrează în sistemul de stat sau în cel privat, vor completa datele medicale ale pacienţilor pe care îi consultă, acest lucru fiind necesar pentru a pune un diagnostic corect.

Dosarul Electronic de Sănătate (DES) va funcţiona pe baza cardului de sănătate. În dosar se vor găsi informaţii despre pacient, grupa de sînge, alergiile pe care le are, bolile pe care le-a suferit de-a lungul timpului, astfel încît în momentul în care un medic va trebui să examineze un pacient sau să-i acorde primul ajutor, să ştie exact care este situaţia medicală a acestuia, scrie monitorulexpres.ro.

Dosarul trebuie iniţiat de medicul de familie al pacientului şi doar de el. Informaţiile din dosar sunt proprietatea pacientului şi pot fi accesate de medici doar cu acordul pacientului, cu excepţia modulului privind «Sumarul de Urgenţă», care poate fi accesat şi fără acordul pacientului. Primul pas pe care trebuie să-l facă pacientul este să meargă la medicul de familie şi să ceară iniţierea dosarului. Medicul de familie va da o parolă. Va fi introdusă parola şi medicul va da o matrice de securitate – o foaie cu un tabel, de fapt. Un exemplar rămîne la medicul de familie, unul la pacient“, a spus dr. Cătălin Şeitan, preşedinte director general al CJAS Braşov, ieri, în cadrul unei întîlniri cu prefectul Braşovului, Ciprian Băncilă. 

Matricea de securitate conţine 64 de poziţii.[…] Pentru fiecare accesare a DES-ului se foloseşte cîte o poziţie din matrice“ a explicat Ancuţa Daisa, purtător de cuvînt al CJAS Braşov.

Pacientul are însă dreptul să refuze ca unele informaţii să fie trecute în dosarul electronic sau să restricţioneze accesul medicilor la dosarul lui. Singurele informaţii la care au acces toţi medicii sunt cele din „Sumarul de urgenţă“, unde medicii de la urgenţe au acces chiar fără acordul pacientului. 

Reprezentanţii CJAS spun că Dosarul Electronic de Sănătate este conceput cu utilizarea celor mai stricte standarde de securitate în domeniul datelor. Dosarul cuprinde date referitoare la sumarul de urgenţă, unde au acces medicii, şi o secţiune de istoric medical, unde pacienţii pot să intre numai cu parola proprie şi cu matricea de securitate.

 

 

 

Share With: