[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Securitate IT

Buzunaritul electronic, noua metoda de furt al datelor bancare

Buzunăritul electronic este noua metodă prin care hoţii pot fura bani de pe cardurile bancare, fără să le atingă.

Dispozitive speciale scanează instrumentele de plată contactless în timp ce mergem pe stradă, de exemplu. Este un motiv de îngrijorare într-o ţară unde există aproape un milion şi jumătate de carduri contactless. Din fericire, există şi metode de protecţie, informează Digi24.

Se poate întâmpla oriunde. La cumpărături, în tribunele unui meci de fotbal sau într-un mijloc de transport aglomerat. Se numeşte buzunărit electronic şi îi poate afecta pe cei care au în geantă sau în portofel un card cu ajutorul căruia pot să facă plăţi fără să atingă POS-ul. Cardul are încorporat un cip de identificare prin frecvenţă radio. Este slăbiciunea de care poate profita un hoţ.

,,Poate fi construit un dispozitiv care să citească aceste unde radio. Cardurile fără fir transmit datele, dar criptat. În eventualitatea în care datele sunt decriptate, se pot folosi pentru a clona un card şi a face cumpărături online”, a explicat Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică.

,,În acest moment se cloneză orice fel de card, se clonează informaţiile de bandă magnetică. În România, cardurile contactless au un mic card EMV. E încă un element de securitate care împiedică clonarea acestor carduri”, a spus Cristian Lia, reprezentantul unei bănci.

Utilizatorii sunt, însă, neglijenţi şi lasă singuri breşe în sistemul de securitate pentru că nu îşi protejează cu parolă opţiunea de a plăti pe internet. În această situaţie, datele obţinute prin scanare se pot folosi fără probleme. Dar, potrivit poliţiştilor, grupările de hackeri nu se mai mulţumesc cu bani mărunţi de la o singură victimă, vor să ia potul cel mare şi să intercepteze toate tranzacţiile.

Specialiştii în securitate cibernetică susţin că hackerii pot să infecteze POS-ul, datele să fie interceptate şi să se meargă la distanţă. În acest fel se golesc şi conturile.

În acest moment, aproape toate băncile din România emit astfel de carduri cu ajutorul cărora se fac tranzacţii fără contact, iar ofiţerii de la crimă organizată instrumentează deja dosare de fraudă. În urmă cu două zile, doi bulgari au fost prinşi la Bucureşti în timp ce făceau tranzacţii cu clone. Paguba făcută de ei depăşeşte 10.000 de euro. Cea mai simplă metodă de protecţie ar fi ca buzunarele în care se ţin cardurile să fie căptuşite cu folie de aluminiu.

 

 

 

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019