No More Ransom este un proiect care a fost lansat în iulie 2016 de Poliția Olandeză, EUROPOL, IntelSecurity și Kaspersky, fiind o cooperare între autoritățile de aplicare a legii și sectorul privat, în lupta împotriva virușilor de tip ransomware, precizează IGPR într-un comunicat.
Astfel, pe site-ul proiectului, utilizatorii Internetului pot găsi informații despre ce înseamnă ransomware și cum să se protejeze de acest fenomen și pot găsi, gratuit, modalități de decriptare a fișierelor deja infectate.
Pentru a putea fi utilizat de persoane din toată lumea, portalul este acum disponibil nu doar în engleză, ci și în olandeză, franceză, portugheză și rusă. De asemenea, se lucrează la variante traduse și în alte limbi, variante care vor fi implementate în curând.
Pe 15 decembrie, Bitdefender, Emsisoft și Check Point au devenit parteneri în acest proiect, 32 de noi instrumente de decriptare fiind adăugate pe site-ul www.nomoreransom.org.
Până acum, 8 astfel de instrumente pentru decriptare sunt disponibile pentru a fi utilizate, în mod gratuit, iar 5.000 de victime ale ransomware au reușit să-și decripteze fișierele, fără a plăti răscumpărări infractorilor cibernetici.
De asemenea, polițiile din România, Austria, Croația, Danemarca, Finlanda și Slovenia s-au alăturat acestui proiect, fiind în total 20 de țări participante.
Atât autoritățile de aplicare a legii, cât și sectorul privat, s-au alăturat în acest proiect pentru a lupta împotriva infractorilor cibernetici, care folosesc ransomware pentru a obține importante sume de bani.
Totuși, conștientizarea rămâne principala cale pentru a preveni fenomenul ransomware.
Câteva măsuri de protecție pot preveni multe probleme în acest domeniu. Astfel, vă recomandăm să aveți fișierele salvate într-un sistem de rezervă, să folosiți programe antivirus și să vă actualizați programele pe calculator.
Mai multe sfaturi preventive și informații pot fi găsite pe site-ul www.nomoreransom.org.
Bitdefender pune la dispoziție în mod gratuit instrumente pentru decriptarea datelor și oferă victimelor posibilitatea să le recupereze fără să mai plătească recompense infractorilor cibernetici, conform unui comunicat al companiei.
Amenințările de tip ransomware s-au extins în 2016 dinspre Windows și Linux către mai multe sisteme de operare, precum Mac OSX și Android.
„Pierderile financiare generate de ransomware, estimate la un miliard de dolari până la finalul anului, arată că nu toate tehnologiile de securitate tradiționale au reușit să asigure protecție completă împotriva acestor amenințări complexe. Astfel de inițiative pot diminua amploarea fenomenului”, spune Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist în cadrul Bitdefender.
Potrivit unor studii ale Bitdefender, infectarea cu ransomware reprezintă a doua cea mai mare temere a directorilor de IT din companiile de talie medie și mare – 13,7% dintre companii consideră ransomware o amenințare greu de gestionat. La nivelul utilizatorilor individuali, o cercetare derulată în 2016 arată că probabilitatea ca hackerii să facă bani de pe urma acestui tip de software periculos este foarte ridicată, în condițiile în care 52% dintre utilizatorii de internet din România spun că sunt dispuși să achite o sumă de bani – în medie 550 de lei – în eventualitatea unei infectări și a pierderii accesului la informații. Principalele surse de infectare a terminalelor cu ransomware sunt paginile de internet compromise, e-mail-urile primite și fișierele provenite din surse îndoielnice, conform opiniilor celor chestionați.
România se află în top zece țări la nivel mondial în funcție de incidența ransomware, cele mai frecvente amenințări care vizează utilizatorii autohtoni fiind Teslacrypt (11%), Locky (10%) și Cryptolocker (9%), versiuni pentru care Bitdefender a furnizat de-a lungul anului vaccinuri menite să împiedice criptarea datelor.
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…