Autoritățile americane acuză oficiali ruși de atacuri informatice
Ministerul american al Justiţiei spune că a colectat suficiente probe pentru a pune sub acuzare şase membri ai guvernului rus în legătură cu piratarea computerelor Comitetului Național Democrat (DNC).
Computerele Comitetului Naţional Democrat (DNC), forul de conducere al Partidului Democrat, au fost piratate înainte de alegerile prezidenţiale de anul trecut, conform Wall Street Journal, citat de monitorulbt.ro.
La ancheta privind atacurile informatice asupra democraţilor şi-au dat concursul agenţi şi procurori federali din Washington, Philadelphia, Pittsburgh şi San Francisco, iar cazul ar putea ajunge în tribunal anul viitor, au indicat surse apropiate anchetei.
Odată identificaţi hackerii ruşi din sfera militară şi a informaţiilor vizaţi de acuzaţiile autorităţilor americane, acestea le-ar putea impune restricţii de acces în SUA, dar e improbabil să fie arestaţi şi închişi, a menţionat „Wall Street Journal”.
Agenţiile de informaţii ale SUA au afirmat că în spatele atacurilor asupra DNC, care au dus anul trecut la publicarea a mii de e-mail-uri şi alte documente pe site-ul WikiLeaks, se află agenţiile de informaţii ruse.
În ianuarie, comunitatea americană de informații a conchis că președintele rus Vladimir Putin a ordonat o campanie de influențare a alegerilor din SUA pentru a favoriza victoria lui Trump. Rusia a negat orice intervenție în alegerile prezidențiale americane, iar Donald Trump a dezmințit că tabăra sa ar fi avut contacte cu oficiali ruși, scrie agerpres.ro.
Dacă dosarul piratării computerelor DNC merge mai departe în justiție, se va afla exact cine sunt hackerii ruși din spatele acestor atacuri. Nu ar fi prima dată când SUA pun sub acuzare cetățeni ruși pentru infracțiuni cibernetice. În martie, Ministerul american al Justiției a inculpat doi agenți de informații ruși și doi hackeri pentru spargerea a 500 de milioane de conturi Yahoo, în 2014.
Hackerii care au perturbat alegerile prezidentiale americane in 2016 au vizat tinte din intreaga lume si nu doar alegerile din SUA, potrivit unei liste de tinte digitale care nu a mai fost publicata, obtinuta de Associated Press, citată de hotnews.ro.
Concluziile Associated Press se intemeiaza pe o baza de date de 19.000 de linkuri “malitioase” colectate de Secureworks, o firma de securitate cibernetica, si interviuri cu peste 100 de tinte ale hackerilor.