HomeStiriSecuritate ITAtacuri informatice asupra spitalelor din România
Atacuri informatice asupra spitatelelor din România

Atacuri informatice asupra spitalelor din România

Atacuri informatice asupra spitatelelor din RomâniaConform avertizărilor CERT-RO, patru spitale din România au fost afectate atacuri cibernetice cu viruși ransomware.

Un atac cibernetic de amploare a afectat activitatea mai multor spitale din ţara noastră. Victime colaterale au fost şi unele instituţii de presă, site-urile acestora “căzând” câteva ore din cauza blocării temporare a activităţii serverelor. Confirmarea oficială a atacurilor a venit la mai puţin de 24 de ore de la debutul acestora, existând suspiciunea că raza de acţiune a ata­catorilor se poate extinde şi către alte instituţii, scrie bursa.ro.

Serviciul Român de Informaţii a confirmat, ieri, printr-un comunicat de presă existenţa unor atacuri cibernetice la patru spitale din ţară, respectiv “Victor Babeş” din Bucureşti şi spitalele din Huşi, Dorohoi şi Alba Iulia: “Din datele pe care le deţinem până acum, urmare a semnalărilor primite de CERT RO la nr special 1911 şi trans­mise mai departe către Centrul Naţional Cyberint am constatat că sunt afectate de ransomware-ul BadRabbit patru spitale: Victor Babeş – Bucureşti, Huşi, Dorohoi şi Alba Iulia. O echipa a CNC a plecat la Victor Babeş pentru a analiza situaţia şi a ridica artefactele care ne permit să înţelegem cum are loc infecţia şi ce măsuri trebuie luate pentru a o opri. Din analizele preliminare efectuate reiese faptul că pentru oprirea infecţiei este suficientă instalarea oricărui produs antivirus recunoscut în domeniu. ”

Pana in acest moment, nu stim exact ce ransomware a cauzat atacul din Romania. Conform unei ipoteze a SRI, este vorba de BadRabbit, un ransomware mai vechi. (…) In multe cazuri de ransomware, succesul acestora se bazează pe 4 mari tipuri de probleme: nu pe toate sistemele din rețea ruleaza un antivirus; sistemele de operare sunt vechi si neactualizate; parolele folosite de administrator si utilizatori sunt slabe; utilizatorii deschid fisiere anexate la e-mail fara sa verifice sursa lor“, precizează reprezentanții Kaspersky, citați de ziare.com.

Aceștia menționează ca se pot evita multe probleme cauzate de atacurile de tip ransomware prin corectarea aceste puncte.

In afara de ransomware, o alta problema sesizata de specialiștii companiei este faptul ca echipamentul medical este insuficient sau chiar deloc protejat, desi include computere cu sistem de operare si aplicații instalate.

Având în vedere problemele de securitate cibernetică cu care s-au confruntat spitalele din țară și din București în ultimele zile, Digital Nation propune o echipă de securitate informatică, având în componență mentori și experți din cadrul comunității, pentru remedierea cât mai rapidă a breșelor care au afectat unitățile medicale, precizează start-up.ro.

Misiunea echipei este de securizare a infrastructurile unităților medicale afectate pentru cele 6 spitale (4 din țară și 2 din București) care au fost ținta atacurilor și pentru alte instituții publice care poate au fost de asemenea vizate.

Spitalele din țară și orice alte instituții publice afectate de atacurile informatice din ultimele zile sunt invitate să intre în dialog cu taskforce-ul de securitate cibernetică Digital Nation la adresa cybersecurity@digitalnation.ro pentru a demara de săptămâna aceasta acțiunile de analiză a daunelor provocate și pentru inițierea tacticilor de securizare.

Digital Nation este o organizație care desfășoară programe naționale de digitalizare prin formare avansată și antreprenoriat.

Share With: