HomeStiriSecuritate ITAtacuri cibernetice asupra ATM-urilor din Europa, inclusiv din România
atacuri-cibernetice-asupra-atm-urilor-din-europa-inclusiv-din-romania

Atacuri cibernetice asupra ATM-urilor din Europa, inclusiv din România

atacuri-cibernetice-asupra-atm-urilor-din-europa-inclusiv-din-romaniaUn raport al companiei ruse pentru securitatea informatică Group IB arată că un grup infracțional a comis anul acesta numeroase atacuri cibernetice la bancomate din Europa, inclusiv din România şi Republica Moldova.

Compania rusă pentru securitatea informatică Group IB a refuzat să dezvăluie numele băncilor vizate, precizând doar că victime ale atacurilor la bancomate s-au înregistrat în Armenia, Belarus, Bulgaria, Estonia, Georgia, R.Moldova, Olanda, Polonia, România, Rusia, Spania, Marea Britanie, informează site-ul agenţiei Reuters, citat de gandul.info.

Dmitri Volkov, director în cadrul firmei Group IB, a declarat că se aşteaptă la intensificarea atacurilor cibernetice care vizează bancomate.

Modul de operare pare a fi unul nou – hackeri lansează online atacuri care vizează automate bancare, aparatele primesc comanda de a elibera numerar, colectat de echipe infracţionale detaşate pe teren.

Diebold Nixdorf şi NCR Corp, două companii producătoare de bancomate, au transmis că sunt la curent cu atacurile şi colaborează cu clienţii pentru atenuarea riscurilor. În afară de furturile semnalate în Europa, au fost înregistrate cazuri şi în Taiwan, Thailanda, Kîrgîzstan şi Malaysia,relatează Mediafax.

“Asistăm la un nou mod de criminalitate organizată”, afirmă Shane Shook, un expert independent care a analizat raportul elaborat de Group IB.

Un atac cibernetic care a vizat aparate ale unei bănci din Taiwan a generat pierderi de 2,5 milioane de dolari, iar activităţi infracţionale similare în Thailanda au permis furtul a 350.000 de dolari. Autorităţile cred că atacurile din Asia au fost comise de hackeri est-europeni.

Biroul Federal pentru Investigaţii din SUA a transmis recent o alertă de securitate adresată băncilor americane, transmite publicaţia The Wall Street Journal.

Grupul de hackeri se numește Cobalt, conform ibtimes.co.uk.

Cercetătorii Group IB cred că gruparea Cobalt are legături cu un bine cunoscut sindicat de criminalitate cibernetică numit Buhtrap care a furat peste 28 de milioane de dolari din băncile din Rusia în perioada august 2015 – ianuarie 2016. Cercetătorii au observat câteva asemănări de folosire a uneltelor și tehnicilor între cele două grupări. Cu toate acestea Buhtrap a furat bani prin transferuri bancare frauduloase, nu prin metoda jackpotting (care forțează bancomatul să scoată bani).

 

 

 

Share With: