Un studiu independent desfășurat la scară largă a testat aplicațiile Android preinstalate și a descoperit că acestea reprezintă un risc imens pentru securitatea și confidențialitatea utilizatorilor acestui sistem de operare al Google, scrie techcrunch.com.
Cercetătorii care au elaborat raportul, care a fost publicat înaintea prezentării sale în cadrul simpozionului IEEE pe teme de securitate și confidențialitate, a dezvălui un ecosistem complex de actori al căror principal scop sunt reclamele și servicii bazate pe colectarea de informații – pe care utilizatorul de rând este imposibil să nu le observe, dar este improbabil că le va putea dezinstala sau evita.
Studiul, care a fost realizat de cercetători ai Universității Carlos III din Madrid (UC3M) și MDEA Networks Institute, în colaborare cu International Computer Science Institute (ICSI) din Berkeley, SUA, și Universitatea Stony Brook din New York, a inclus peste 82.000 de aplicații preinstalate în peste 1.700 de dispozitive Android produse de 214 brand-uri, conform institutului IMDEA.
Studiul academic a analizat 82.501 aplicații preinstalate de pe 1.742 de dispozitive vândute de 214 producători. Cercetători au descoperit că multe dintre acestea aplicații preinstalate au acces la permisiuni foarte intruzive de la început, colectează și transmit informații despre utilizator către cei care trimit reclame și au defecte de securitate care deseori rămân neremediate, scrie zdnet.com.
Pe lângă asta, multe dintre aplicațiile preinstalate (numite și bloatware) nu pot fi eliminate și folosesc și librării terțe care colectează informațiile utilizatorului din interiorul unor aplicații care par inofensive și au nume nevinovate. Studiul este unul dintre cele mai complexe demersuri de acest fel și include o analiză firmware, a comportamentului aplicațiilor și a traficului de internet generat de acestea.
Studiul nu a analizat dacă General Data Protection Regulation ar aduce un control mai mare asupra aplicațiilor preinstalate pe dispozitivele Android, scrie reuters.com.
Studiul a descoperit că aplicațiile preinstalate au acces la informații pe care aplicații similare din Google Play nu le pot acces. Conform cercetării, aplicațiile preinstalate nu ar fi la fel de riguros verificate de Google precum cele din magazinul Google.
Google spune că oferă partenerilor săi politici clare cu privire la siguranța aplicațiilor preinstalate și informații legate de potențialele preîncărcări periculoase identificate.
autorii studiului nu s-au axat în special pe un anumit dezvoltator software ci mai degrabă pe lipsa de reguli și transparență care învăluie aplicațiile preinstalate pe dispozitivele noi.
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…