[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Securitate IT

Android 5.0 si securitatea

De la lansarea primei versiuni de Android, în 2007, sistemul de operare a câştigat masiv cotă de piaţă, iar anul acesta a depăşit iOS din punct de vedere al numărului de instalări.

 

Totuşi, în ceea ce priveşte securitatea, mai este suficient loc de îmbunătăţiri, în ciuda modificărilor semnificative aduse versiunii JellyBean 4.3, consideră Bitdefender. Iată câteva specificaţii pe care ar trebui să le integreze Android 5.0 pentru a permite o protecţie optimă împotriva viruşilor, atât pentru utilizare personală, cât şi în mediul de business.

 

1. Interfaţă de programare pentru aplicaţii de tip antivirus scanner. În mod implicit, sistemul de operare Android nu permite aplicaţiilor să interacţioneze, cu excepţia cazului în care acestea sunt create cu acelaşi user ID şi sunt semnate digital de acelaşi producător. Acest aspect ridică probleme pentru dezvoltatorii de antivirus, întrucât aceştia nu pot scana în mod optim alte aplicaţii, decât dacă telefonul este root-at. O interfaţă de programare pentru aplicaţii de tip antivirus scanner ar permite soluţiilor de securitate să se integreze mai bine cu sistemul de operare şi să se asigure că toate aplicaţiile sunt scanate corespunzător.

 

2. Control individual asupra permisiunilor aplicaţiilor pentru a permite utilizatorului să le accepte sau să le refuze în funcţie de riscurile de securitate şi de confidenţialitate pe care le ridică. Google pare totuşi să lucreze asupra acestui aspect, întrucât Andorid 4.3 conţine un meniu ascuns ce permite controlul selectiv asupra permisiunilor înainte de instalarea aplicaţiilor.

 

3. Posibilitatea de a avea câteva aplicaţii cheie, precum cele antifurt, care să nu poată fi şterse prin comanda de resetare la configuraţia de fabrică. În acest fel utilizatorul legitim al dispozitivului va putea să controleze telefonul de la distanţă, chiar dacă acesta a fost şters de o terţă parte.

 

4. Posibilitatea de a izola aplicaţiile suspecte venite din surse ce nu prezintă încredere precum magazinele neoficiale sau direct de la dezvoltatori. De fiecare dată când instalează o aplicaţie dintr-o sursă neoficială, utilizatorul va avea opţiunea de a o rula separat pentru a monitoriza scurgerile de informaţii sau comportamantele costisitoare (aplicaţii care dau SMS-uri sau care apelează numere premium).

 

5. Profiluri separate de business şi personal pentru a permite delimitarea informaţiilor şi aplicaţiilor personale de cele de serviciu. Această funcţionalitate ar permite satisfacerea nevoilor utilizatorului ce foloseşte telefonul de serviciu şi în interes personal, păstrând în acelaşi timp informaţiile, conturile şi fişierele companiei în siguranţă.

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019