[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Securitate IT

Agențiile de spionaj din SUA avertizează cu privire la pericolul Deepfake

Dacă știrile false reprezintă o problemă de securitate, dar programele care permit oricui să creeze clipuri false cu persoane reale sunt o problemă mai gravă.

Deepfake este o tehnică de sintetizare a imaginilor oamenilor folosind inteligența artificială. Tehnologia poate fi folosită pentru a creea imagini și video-uri false cu persoane celebre pentru a creea știri false și farse rău intenționate.

Rezultatul e foarte apropiat de realitate şi experţii spun că în câţiva ani nu vom mai putea deosebi cu ochiul liber imaginile autentice de cele trucate, scrie stirileprotv.ro.

Andrew Grotto, expert în securitate naţională: “Un deepfake e, în rezumat, un clip trucat. E un clip care a fost creat introducând într-un algoritm computerizat o mulţime de imagini ale unei persoane.”

Practic, cu ajutorul inteligenţei artificiale, programul învaţă să reproducă mimica şi vocea subiectului. Aşa rezultă clipuri în care subiectul pare că spune lucruri pe care nu le-a spus în realitate. Clipul poate produce grave prejudicii de imagine sau chiar violenţe.

Clipurile video pot crea o amenințare inexistentă sau o criză politică ori un incident de securitate. Yasmin Green, director de cercetare al Jigsaw, ce aparține Alphabet, spune că tehnologia avansează rapid: „mai rapid decât putem înțelege amenințarea pe care o pune”, citează ft.com.

Tehnologia Deepfake este considerată ca fiind o amenințare de securitate mai gravă decât orice tehnică de phishing, troieni, botnet-uri, programe ransomware și Distributed Denial of Service, scrie securityinfowatch.com.

Clipurile realizate cu ajutorul tehnologiei deepfake sunt o nouă amenințare la adresa industriei de seucritate cibernetică. Impactul pe care l-ar putea avea asupra securității cibernetică a alertat agențiile de spionaj și guvernul federal din SUA.

Clipurile false folosesc o versiune 3D a imaginii feței și cu ajutorul inteligenței artificiale totul pare a fi foarte real. Software-ul care generează astfel de clipuri folosește multe imagini ale persoanei vizate. Ca orice amenințare de securitate, conșitentizarea existenței sale este esențială pentru reducerea riscului.

Share
Publicat de
Cristina

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019