Agenti romani si FBI. Lupta zilnica impotriva retelelor de criminalitate cibernetica
Confruntaţi cu o proliferare a fraudelor informatice organizate din România, agenţi locali şi ai FBI duc o luptă zilnică pentru a dejuca acţiunile reţelelor de criminalitate cibernetică, ce au metode din ce în ce mai sofisticate.
“Criminalitatea informatică este un fenomen care evoluează rapid, trebuie tot timpul să fim la curent cu ultimele evoluţii”, a declarat pentru AFP Virgil Spiridon, şeful serviciului de luptă contra criminalităţii cibernetice din cadrul Poliţiei române.
În România, acest flagel a găsit un teren fertil, favorizat pe de o parte de nivelul ridicat de cunoştinţe informatice din învăţământ, iar pe de altă parte de numărul mare de tineri care nu îşi găsesc locuri de muncă la finalul studiilor şi sunt seduşi de şansa de a se îmbogăţi rapid, transmite Mediafax.
Fraudele cele mai dese sunt falsele licitaţii pe Internet, al căror succes depinde de credulitatea victimelor, subliniază Spiridon. O altă fraudă curentă este cea de tip phishing, care permite obţinerea numerelor de carduri de credit prin înşelarea victimelor, care sunt făcute să creadă că se află pe site-ul unei bănci sau al unui magazin online.
“Sunt fără îndoială mai mulţi români care comit fraude online cu cărţi de credit decât alţi cetăţeni din această parte a Europei”, fără a se putea însă “stabili un clasament”, a afirmat Spiridon.
“Criminalitatea cibernetică dispune de reţele foarte specializate care se compun şi se recompun în mod dinamic şi au o capacitate extraordinară de adaptare”, a declarat într-un interviu pentru AFP un specialist al SRI, care a solicitat anonimatul. “Provocarea constă în a înţelege ce au făcut delincvenţii pentru a şti ce vor face ulterior”, a adăugat el.
Pentru a câştiga această “competiţie” este indispensabilă participarea regulată la formări care se bazează adesea pe experienţa dobândită în urma operaţiunilor de anihilare, pentru că nu există un manual, a subliniat acest expert.