[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Securitate IT

47,4% dintre computerele din Romania, vulnerabile

Experţii Kaspersky Lab avertizează că aproape jumătate dintre utilizatorii români nu îşi actualizează programele instalate pe computer, deşi folosesc software gratuit pentru care nu este necesară cumpărarea unei licenţe. PC-urile utilizate de aceştia devin astfel vulnerabile la atacuri informatice, care exploatează breşe de securitate în versiuni vechi de software.

47,4% dintre computerele personale din România sunt vulnerabile la atacuri informatice deoarece nu rulează cea mai recentă versiune de Winamp. Astfel, toate variantele media player-ului mai vechi de versiunea 5.621 permit unui potenţial atacator să acceseze de la distanţă computerul victimei.
„În general, punem cauza nivelului ridicat de vulnerabilitate a sistemelor din România pe umerii pirateriei – de cele mai multe ori, crack-urile pentru software-ul piratat nu funcţionează decât pentru anumite versiuni, determinându-i astfel pe utilizatorii de software piratat să renunţe la funcţiile de autoupdate în aplicaţii”, a spus Ştefan Tănase, Senior Regional Researcher, EEMEA, Global Research and Analysis Team. „Totuşi, dacă ne uităm la TOP 3 vulnerabilităţi prezente în spaţiul cibernetic românesc, acestea sunt prezente în pachete software gratuite, indicând că motivul principal al nivelului ridicat de vulnerabilitate îl reprezintă neglijenţa utilizatorului individual, care nu întelege importanţa update-urilor, mai ales a celor de securitate”, a încheiat Tănase.
Al doilea cel mai periculos software din România ale cărui vulnerabilități pot fi exploatate este Java. Pentru a proteja computerul, este indicată utilizarea celei mai noi versiuni, care poate fi descărcată gratuit de pe website-ul Java.
Adobe Flash Player este pe locul trei în clasament, cu un set de vulnerabilităţi ce afectează versiunile mai vechi de 10.3.183.10 ale software-lui, permiţând atacuri de tip cross-site scripting în browser sau chiar obținerea controlului de la distanță asupra sistemului.
Alte pachete software gratuite asociate cu vulnerabilităţi prezente în Top 20 sunt Adobe Shockwave Player şi Adobe Reader, Apple QuickTime şi Apple iTunes, Mozilla Firefox şi Opera, Skype, BS Player sau TeamViewer. De asemenea, în lista de aplicaţii care au nevoie de update-uri pe calculatoarele utilizatorilor români mai pot fi găsite şi pachete software comerciale, cum ar fi: DAEMON Tools, Microsoft Office, Winrar sau ACDSee.

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019