HomeStiriSecuritate IT2014, an record pentru malware
rec

2014, an record pentru malware

recPotrivit firmei de securitate Panda Security, 2014 a fost cel mai greu an pentru lupta împotriva software-ului malițios.

Într-un raport anual publicat de firma spaniolă, Panda susține că în 2014 au fost detectate și eliminate 75 de milioane de mostre de software malițios, precum viruși de calculatori și worms. Numărul de mostre este mai mult decât dublul celor 30 de milioane detectate în anul 2013, iar firma a spus că media de lanțuri malware detectate zilnic a fost de 200.000.

Unele dintre cele mai mari corporații din lume au fost victime ale breșelor de securitate în 2014, inclusiv Sony, Home Depot și Target. În unele dintre acele cazuri, malware-ul a fost introdus în terminalele POS pentru a fura numerele de card de credit și alte informații. Totuși, numărul mare al victimelor a fost determinat de împrăștierea malware-ului: în 25 de ani de detectare a software-ului malițios, Panda a descoperit 220 de milioane de specimene, iar 34% dintre acestea au fost codate în 2014, se arată în raport.

,,Amenințările de securitate vor crește în 2015, iar companiile și utilizatorii trebuie să se pregătească să le combată. Nu se poate vorbi despre posibilitatea compromiterii securității, ci despre când și cum va avea loc, așa că prevenirea ei este cheia”, a spus Luis Corrons, reprezentant Panda Security.

Potrivit CNet, Panda nu este singura companie care a detectat ascensiunea malware-ului în 2014. AV-Test, o companie care testează eficiența antivirușilor, a raportat că a detectat peste 143 de milioane de malware-uri, cu 72% mai mult față d 2013. Kaspersky Lab a descoperit că în 2014 au avut loc de patru ori mai multe atacuri malware pe dispozitive mobile, față de 2013.

Majoritatea experților în securitate atribuie această ascensiune hackerilor care devin din ce în ce mai sofisticați și adoptă cele mai noi metode de hacking. Aceștia pot cumpăra sau descărca cod malware și pot schimba câteva piese din el. Astfel, codul devine invizibil pentru programele antivirus. Într-un joc de tip șoarecele și pisica, hackerii schimbă codul malware-ului pentru a evita să fie prinși, folosind același tehnici pe care companiile le folosesc pentru protejarea datelor sensibile.

 

 

 

Share With: