2013, anul mega-atacurilor cibernetice
Symantec a publicat un nou raport despre mediul amenințărilor pe Internet pentru anul 2013, în care este explicată evoluția atacurilor cibernetice.
Potrivit Internet Security Threat Report, breșele cibernetice din 2013 au depășit anii anteriori, în materie de număr. Deși anul 2011 a fost numit ,,Anul Spargerilor de Date”, breșele în 2013 au crescut cu 62% față de 2012, ceea ce înseamnă că peste 552 de milioane de identități au fost expuse, reprezentând o creștere de 368%. Tot în 2013 au avut loc cele opt mari spargeri de date, în urma cărora au fost pierdute milioane de identități, marcând acest an ca fiind cel al ,,mega-spargerilor”.
Afacerile mici și medii au fost ținte cheie pentru atacatori, reprezentând 61% din atacurile cibernetice. De asemenea, au crescut atacurile împotriva afacerilor de orice tip, cu o creștere general de 91%, față de 2012. Pentru a spori eficiența acestora, infractorii cibernetici s-au folosit de spear-phishing și atacuri watering-hole. Guvernul a continuat să fie cea mai țintită “industrie”, reprezentând 16% din toate atacurile.
Malware-ul pentru mobile a cunoscut o creștere rapidă în 2013, odată cu apariția remote access toolkits (RAT) pe dispozitivele Android. Acest malware poate citi și trimite mesaje, efectua apeluri și obține coordonatele GPS ale unui dispozitiv infectat.
Ransomware-ul sau cererea de recompense prin preluarea datelor unui calculator a crescut cu 500% și continuă să fie o activitate profitabilă pentru infractorii cibernetici, care obțin între 100 și 500 de dolari pentru fiecare atac. Infractorii au folosit metode din ce în ce mai sofisticate, precum criptarea sau amenințarea cu ștergerea fișierelor, în cazul în care recompensa nu era oferită la timp.
Un mediu vulnerabil este cel al Internet of Things, despre care cercetătorii de securitate susțin că va fi cuprins de atacuri cibernetice. Potrivit acestora, mașini, camere de securitate și echipamente medicale conectate la Internet pot fi atacate.