[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Securitate Fizica

Verificari la 13.600 de obiective și peste 270 de prestatori de servicii de pază

În cel de al treilea trimestru, polițiștii structurilor de ordine publică au acționat pentru verificarea legalității funcționării prestatorilor de servicii de securitate.

 

De asemenea, s-a avut in vedere și pentru îmbunătățirea modului de executare a serviciului și sporirea vigilenței personalului de pază și protecție.

În perioada iulie – septembrie, sub coordonarea Direcției de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii structurilor teritoriale de ordine publică au efectuat, la nivel național, o serie de acțiuni, atât pentru prevenirea si combaterea infracțiunilor contra patrimoniului agenților economici, cât și pentru îmbunătățirea modului de executare a serviciului și sporirea vigilenței personalului de pază și protecție.

De asemenea, acțiunile de control au avut ca obiectiv atât informarea factorilor responsabili din cadrul societăților comerciale cu privire la necesitatea adoptării cerințelor minimale de securitate, cât și identificarea obiectivelor ce operează cu valori și prezintă vulnerabilități generatoare de riscuri la securitatea fizică.

Polițiștii au verificat aproximativ 13.600 de obiective și peste 270 de prestatori de servicii de pază, sisteme de alarmare, monitorizare sau transporturi de valori monetare.

În urma verificărilor efectuate nu au fost constatate infracțiuni, însă au fost aplicate 977 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.325.900 de lei.

Astfel, 93 de amenzi contravenționale au fost aplicate în urma verificării unităților bancare, 38 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate unor instituții financiare nebancare, 98 sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru deficiențe constatate în urma verificării caselor de schimb valutar, caselor de amanet și magazinelor de bijuterii, 169 de sancțiuni contravenționale după controlul operatorilor care exploatează și organizează jocuri de noroc, 91 de sancțiuni contravenționale după verificarea unităților poștale, 36 de sancțiuni contravenționale în urma verificării casieriilor furnizorilor de utilități și servicii, 121 de sancțiuni contravenționale după controlul stațiilor de distribuire a carburanților și a produselor petroliere, 42 de sancțiuni în urma controalelor efectuate la bancomate off-site iar 134 de agenți economici au fost sancționați după controale la supermarket-uri și centre comerciale.

Pe lângă sancțiunile contravenționale aplicate, polițiștii au dispus măsuri cu termene de remediere a deficiențelor constatate.

În fapt, polițiștii au evaluat măsurile de securitate fizică implementate la 1.548 de unități bancare, 503 instituții financiare nebancare, au verificat 542 de case de schimb valutar, 1.445 de case de amanet, 1.485 operatori care exploatează și organizează jocuri de noroc (săli de joc bingo, săli de jocuri electronice, case de pariuri, cazinouri etc), 868 de casierii ale furnizorilor de utilități și servicii, 1600 de stații de distribuire a carburanților și a produselor petroliere, 857 supermarket-uri și centre comerciale, 2.087 de automate destinate tranzacțiilor cu numerar de tip off-site (bancomate), 1015 de muzee și lăcașe de cult, precum și alte obiective.

Principalele deficiențe constatate au vizat vulnerabilități în protecția mecanofizică a spațiilor funcționale sau a vitrajelor exterioare, deficiențe ale activității de transport valori, lipsa sistemului de pază sau a sistemului de alarmă monitorizat sau lipsa pazei umane.

De asemenea, pentru verificarea modului de executare a serviciilor de pază de personalul societăților specializate, au fost controlate 271 de societăți de pază, puncte de lucru și obiective ale acestora. În majoritatea cazurilor, neregulile au constat în încheierea de contracte cu tarife nesustenabile, angajarea de personal cu contract part-time, precum și subdimensionarea dispozitivului față de cel prevăzut prin planul de pază.

Totodată, polițiștii au verificat 222 de societăți licențiate în sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției fiind constatate nereguli, pentru care s-au aplicat șase sancțiuni contravenționale.

Activitatea de evaluare a cuprins și modul de organizare și funcționare a 38 de dispecerate, polițiștii constatând depășirea timpilor de reacție, motiv pentru care au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale.

Totodată, polițiștii au verificat și activitățile a 107 prestatori și transportatori ce operează servicii de pază a transportului de valori monetare. În urma controalelor efectuate, au fost aplicate 29 de sancțiuni contravenționale.

Polițiștii vor continua acțiunile de acest gen, punându-se accent pe legalitatea funcționării societăților specializate de pază și evaluarea eficienței serviciilor prestate de acestea.

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019