404 Not Found


nginx
Valabilitatea permisului de port-armă s-ar putea modifica - Security Portal
HomeStiriSecuritate FizicaValabilitatea permisului de port-armă s-ar putea modifica
Valabilitatea permisului de port-armă s-ar putea modifica de la 5 la 3 ani

Valabilitatea permisului de port-armă s-ar putea modifica

Valabilitatea permisului de port-armă s-ar putea modifica de la 5 la 3 aniValabilitatea permisului de port-armă s-ar putea modifica de la cinci la trei ani, conform unei propuneri de modificare a legii care se află la Parlament.

 

De asemenea, deţinătorii legali de arme ar urma să efectueze, la indicaţiile medicilor, controale medicale la intervale mai scurte de timp. Reprezentanţii Poliţiei susţin iniţiativa şi spun că o înăsprire a legislaţiei este binevenită.

“Aşa cum este legea în prezent, la fiecare reînnoire a valabilităţii permisului de armă, posesorul armei este obligat să facă din nou dovada stării de sănătate şi a stării psihologice. Dacă demersul nostru va avea scopul scontat, încercăm cu ajutorul Colegiului Medicilor şi al Colegiului Psihologilor să implementăm în actul normativ o prevedere prin care medicul sau psihologul să poată solicita o reevaluare şi între aceste perioade de viză, care sunt destul de mari. Cinci ani este o perioadă în care se pot întâmpla multe cu privire la starea psihică şi la condiţia deţinătorului de armă. Solicitarea poate fi făcută de medicul de familie sau de medicul care detectează o anumită schimbare în starea de sănătate a cetăţeanului respectiv”, a declarat pentru AGERPRES comisarul şef Daniel Cosgarea, şef serviciu Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Poliţia Română.

Oamenii legii spun că şi legislaţia actuală este una dintre cele mai restrictive din Europa. Mai mult, poliţiştii dau asigurări că permisul de port-armă nu se acordă oricui, susţinând că au fost situaţii când anumiţi cetăţeni, care prezentau un comportament atipic în societate, s-au trezit cu dosarul respins şi fără autorizaţie.

“Vreau să spun că Poliţia nu acordă aşa… cu largheţe… dreptul de port şi folosire. Dosarul trece prin nişte filtre în care poliţiştii abilitaţi fac toată gama de verificări prevăzute de lege, pentru a vedea dacă viitorul deţinător prezintă un pericol pentru ordinea publică sau dacă la nivelul structurilor de Poliţie există date şi informaţii despre această persoană care să împiedice acordarea dreptului de port şi folosire a armei. (…) Sunt cazuri, şi nu puţine, când comportamentul persoanelor în societate a determinat refuzul autorizării. Un comportament violent, agresiv, constatat de poliţişti ca urmare a unor investigaţii, care conduce la refuzul autorizării motivate de către structura de poliţie. Se coroborează toate datele rezultate atât din verificarea dosarului, cât şi a solicitantului, ca cetăţean”, a afirmat Daniel Cosgarea.

Potrivit statisticilor Poliţiei realizate până în luna octombrie, în România sunt 164.000 de deţinători legali de arme şi 214.000 de arme. Din totalul armelor, 117.000 sunt letale, iar 103.000 — neletale.

Mai mult de jumătate din armele deţinute de români sunt folosite pentru desfăşurarea unor activităţi sportive, precum vânătoarea sportivă şi tirul sportiv.

  

Valabilitatea permisului de port-armă s-ar putea modifica de la 5 la 3 ani

 

O altă propunere venită din partea unui grup de deputaţi şi agreată de Poliţia Română este legată de schimbarea termenului de valabilitate a permisului de port-armă de la 5 la 3 ani.

“Există o propunere în Parlamentul României care constă în reducerea termenului de valabilitate a permisului de port-armă de la 5 la 3 ani pe care noi, Poliţia Română, respectiv Direcţia Arme, o agreăm. Este o propunere a unui grup de parlamentari din Camera Deputaţilor. Bineînţeles că am fost consultaţi ca specialişti în domeniu şi punctul nostru de vedere coincide cu al iniţiatorilor”, a spus Cosgarea.

Poliţiştii mai spun că, în primele zece luni ale acestui an, incidentele cu arme neletale deţinute legal au scăzut cu 8% faţă de perioada similară a anului precedent, iar cele cu arme neletale deţinute ilegal — cu 18%.

“Anul trecut au fost 98 de evenimente cu arme neletale deţinute legal, iar în acest an — aproximativ 60 de evenimente. Statistica în ceea ce priveşte folosirea armelor neletale este de natură să scoată în evidenţă faptul că, în România, folosirea în alte condiţii decât în cele prevăzute de lege a armelor este un fapt care nu este cotidian. Noi înţelegem că folosirea unei arme în spaţiul public este de natură să producă o emoţie publică, dar nu se întâmplă zi de zi astfel de incidente. Era un timp, în perioada anilor 2007 — 2008, când numărul evenimentelor cu acest gen de arme luase o oarecare amploare, fapt ce ne-a determinat ca în 2008 să înăsprim regimul de procurare al armelor. Înainte era celebra expresie că luai arme cu buletinul. Din 2005 până la intrarea în vigoare a legii, în 2008, pentru procurarea unui pistol cu proiectil de cauciuc trebuia doar să faci dovada că eşti cetăţean român şi că ai peste 18 ani. Din 2008, regimul armelor neletale s-a înăsprit prim modificări consecutive ale legii, ajungând la formula care este astăzi”, a declarat comisarul şef Daniel Cosgarea.

 

În România sunt deţinute legal 3.700 de arme cu glonţ şi 39.000 de pistoale cu bile de cauciuc

 

Potrivit informaţiilor remise AGERPRES de Poliţia Română, în prezent, în România sunt deţinute 3.700 de arme cu glonţ, care pot fi folosite doar de anumite categorii de persoane (demnitari, magistraţi, poliţişti, militari).

În ceea ce priveşte armele cu proiectil de cauciuc, cunoscute sub denumirea de pistoale cu bile, la momentul actual sunt 39.000 de astfel de arme în posesia persoanelor fizice.

Dacă pentru a deţine o armă cu glonţ persoana respectivă trebuie să facă şi dovada calităţii pe care o deţine, în cazul pistolului cu bile de cauciuc se analizează dosarul depus la Poliţie.

“Persoanele care nu deţin acea calitate pot procura pentru autoapărare o armă cu proiectil de cauciuc sau armă iritant-lacrimogenă, dar nu cu glonţ. Ulterior, persoana se prezintă la un magazin pentru a-şi procura arma, dar numai în baza autorizaţiei, document eliberat de structura de poliţie”, a subliniat Cosgarea.

În ţară sunt 263 de firme autorizate să desfăşoare operaţiuni cu arme şi muniţii, iar în Bucureşti sunt cel puţin 25.

“Persoanele care lucrează efectiv în cadrul unei societăţii comerciale sunt autorizate. Este vorba despre persoane care vând, mânuiesc şi gestionează arme şi muniţii. Ele sunt autorizate şi şcolarizate în prealabil şi obţin toate avizele de gestionar pe arme şi muniţii în cadrul firmei respective autorizate să desfăşoare la rândul ei astfel de operaţiuni”, a completat comisarul şef.

Vânzătorii de la magazinele autorizate să comercializeze arme spun că pistoalele cu glonţ se vând tot mai greu pentru că autorizaţiile date diferitelor persone de către poliţişti sunt puţine, mai ales după cazul Vlădan.

Un pistol cu bile de cauciuc poate costa de la 500 la 2.900 de lei, în timp ce unul cu glonţ variază între 1.700 şi 9.000 de lei.

Persoana care obţine autorizaţie de la Poliţie are trei luni la dispoziţie să meargă într-un magazin de profil şi să-şi cumpere o armă. Dacă termenul este depăşit, cetăţeanul respectiv trebuie să meargă la Poliţie pentru o prelungire de încă trei luni. Dacă nici după şase luni arma nu este achiziţionată, persoana în cauză este nevoită să predea autorizaţia la Poliţie.  

Share With: