HomeStiriSecuritate FizicaUn licean și-a obligat un coleg cu retard mintal să-i facă sex oral unui alt băiat, tot cu probleme psihice

Un licean și-a obligat un coleg cu retard mintal să-i facă sex oral unui alt băiat, tot cu probleme psihice

Un licean în vârstă de 17 ani din Bihor a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile după ce și-a obligat un coleg cu retard mintal să-i facă sex oral unui alt tânăr cu probleme psihice, iar el a stat și i-a privit.

Incidentul s-a produs pe 5 octombrie, în jurul orei 15.00, în curtea Liceului tehnologic special numărul 1 George Barițiu din centrul Oradiei. Cele două victime sunt doi elevi cu întârziere mintală gravă, instituționalizați și cazați în internatul liceului.  Cei doi ieșiseră în curtea din fața clădirii. Acolo i-a întâlnit agresorul, Iosif F., elev într-una din clasele de arte și meserii și care, ca să se distreze, l-a îndemnat pe unul dintre ei să-i facă celuilalt bolnav sex oral. Dar pentru că tânărul s-a opus, individul l-a luat la bătaie, lovindu-l cu pumnii și picioarele până când acesta s-a executat. Incidentul s-a produs în plină zi, într-o curte păzită cu camere de supraveghere și de angajați ai unei firme de protecție, în condițiile în care cei doi elevi batjocoriți, cu handicap sever, ar fi trebuit supravegheați de pedagogi. Ba mai mult, cazul a fost semnalat organelor judiciare abia în săptămâna următoare, când agresorul a și fost reținut iar pe 11 octombrie a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, conform Adevarul.ro.

Fiind vorba de agresiuni sexuale asupra unor minori cu handicap, autoritățile judiciare au refuzat să dezvăluie date din ancheta penală iar Tiberiu Sincelean, directorul școlii în care s-a produs incidentul – una cu statut special, având ca sarcină  integrarea socio-profesională a tinerilor cu deficiențe psihice și motorii – , a refuzat să facă vreo declarație, invocând faptul că școala este în anchetă.

Managerul a încercat, însă, să-și apere cadrele didactice, susținând că acestea fac eforturi pentru a pune „școala pe roate”.

Facem eforturi, cu profesorii, cu copiii. Dar tot ce nu-i bun, nicăieri, ajunge aici”, s-a scăpat directorul, ca și cum răspunderea pentru ce s-a întâmplat ar fi a elevilor, nu a dascălilor și pedagogilor din școală. O altă anchetă a fost declanșată și de Inspectoratul Școlar Bihor, purtătorul de cuvânt Claudiu Damian, susținând că inspectorii instituției verifică atât modul în care s-a petrecut incidentul ci și felul în care unitatea de învățământ a gestionat cazul. „După ce vom avea un raport final, vom putea lua și măsuri”, a declarat Damian. Cei doi elevi abuzați de colegul lor au fost evaluați de specialiștii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, intrând în consilierea unui psihopedagog al instituţiei, relateaza Adevarul.ro.

Share With: