HomeStiriSecuritate FizicaSUA. Controverse privind legitima aparare
arme

SUA. Controverse privind legitima aparare

armeSecretarul american al Justiţiei, Eric Holder, a condamnat marţi legile, cum ar fi cea de legitimă apărare din Florida, care “creează conflicte în cartiere”, la trei zile după achitarea unui agent de pază care a ucis un tânăr de culoare, Trayvon Martin.

Secretarul Justiţiei, care a vorbit la Orlando (Florida, sud-est) în faţa Convenţiei Anuale a NAACP, o organizaţie pentru apărarea drepturilor persoanelor afro-americane, a afirmat că a fost suficient “timp pentru a contesta aceste legi care extind într-o manieră nereuşită domeniul apărării legitime şi creează conflicte în cartierele noastre”. “Aceste legi încearcă să repare ceva ce nu s-a stricat niciodată”, a afirmat ministrul, adăugând că “întotdeauna a existat legitima apărare în cazul unei riposte mortale dacă – şi “dacă” este important – nu este posibil să te salvezi în condiţii de deplină siguranţă”.

“Permiţând şi încurajând situaţiile violente apărute în spaţiul public, astfel de legi subminează siguranţa publică. Lista tragediilor care au fost provocate de aceste legi este lungă şi implică prea multe persoane nevinovate”, a adăugat el, continuând: “trebuie să luăm discutăm legile care mai mult creează violenţă, decât salvează”.

De asemenea, secretarul s-a referit la legea votată în 2005 în Florida, adoptată de alte 30 de state, care autorizează legitima apărare în cazul unei singure persoane, aflată sau nu la domiciliul propriu, care se simte ameninţată, transmite Mediafax.

Această lege, care nu a fost folosită în mod direct în procesul agentului de pază, este în continuare motivul unei serii de proteste după achitarea lui George Zimmerman, acuzat pentru uciderea la 17 februarie 2012, în Salford, Florida, a lui Trayvon Martin, un adolescent în vârstă de 17 ani.

Verdictul juraţilor, pronunţat sâmbătă, a provocat numeroase manifestaţii şi reacţii negative în Statele Unite, însoţite de apeluri de boicotare a interselor economice în Florida, în special prin organizarea în aceeaşi zi a unor mitinguri într-o sută de oraşe.

Share With: