[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Securitate Fizica

Studiu ASIS: efectele oboselii asupra operatiilor de securitate

Prestigioasa organizatie ASIS a facut un studiu privind efectele oboselii asupra operatiunilor de securitate ce se desfasoara in regim non-stop (24 ore/zi). Autorul dr. James C. Miller analizeaza efectele oboselii si a muncii pe timp de noapte asupra performantelor cognitive umane, sugerand in acelasi timp o serie de masuri pentru combaterea acestor efecte.

 

Cauzele oboselii

Potrivit lui Miller, munca in schimburi, turele de noapte, programul de munca neregulat sau nepredictibil/inopinat ridica multe probleme in activitatea umana. Pentru imbunatatirea eficacitatatii operatiunilor ce tin de securitate este necesara o cunoastere stiintifica cat mai buna privind efectele oboselii asupra psihicului uman si a performantelor resursei umane, mai ales atunci cand exista schimbari dese sau neprevazute ale programului.

 

Cercetarile desfasurate demonstreaza faptul ca daca se recurge la modificari de program, astfel incat agentii sa munceasca mai mult de 12 ore intr-un schimb, pot aparea tulburari de somn si de atentie, in functie de limitele si predispozitiile fiecarei persoane in parte.

Combatarea oboselii

Totusi, activitatea curenta ne pune de cele mai multe ori in situatii ce contravin modelului ideal. Potrivit dr. Laura Pagano, analist comportamental, cea mai buna solutie in astfel de cazuri este de a angaja acele persoane care se potrivesc cel mai bine in locul de munca respectiv, tinand cont de toate elemenetele stiintifice amintite mai sus. Cu alte cuvinte, trebuie sa va cunoasteti personalul si sa alegeti pasari de noapte pentru munca de noapte si pasari de zi pentru munca de zi. Totodata, este necesar sa pastrati cat mai constant programul de munca deoarece, consistenta genereaza obiceiuri si tipare de somn. Oamenii au un ceas intern care le afecteaza ciclurile de adormire-trezire / repaos-activitate. La randul lor, aceste cicluri sunt influentate extreme de mult de o serie de elemente cum ar fi credintele personale si de asteptarile pe care le avem.

Potrivit lui Miller, cel mai bun lucru pentru combaterea obosealii este de a te odihni corespunzator si a evita astfel aparitia oboselii excesive. Prin urmare, principala cauza a ineficientei o reprezinta lipsa somnului, motiv pentru care este necesar ca agentii si supervizorii acestora sa invete cum sa recunoasca semnele oboselii. Foarte eficiente in combaterea oboselii sunt pauzele, dar si mentinerea luminii aprinse in aria de lucru atunci cand vorbim de munca in tura de noapte.

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019