Sfaturi privind securitatea. Evitaţi furtul din magazine!
Sfaturi privind securitatea. Evitaţi furtul din magazine!. Produsele de valoare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, care concep cele mai ingenioase modalităţi de a şi le însuşi, indiferent dacă acestea se află într-un magazin, într-un depozit sau în circulaţie.
Orice verigă slabă în expunerea, manipularea, depozitarea sau paza acestor valori va fi speculată de hoţi în săvârşirea unei infracţiuni. Magazinele/societăţile comerciale reprezintă un punct de atracţie pentru aceştia, iar gradul de risc pentru fiecare unitate comercială în parte depinde de o serie factori, cum ar fi: natura produselor comercializate, localizarea magazinului, orele de program, numărul angajaţilor şi experienţa acestora.
Angajaţii trebuie să cunoască regulile de bază ale meseriei de comerciant (modul de păstrare a valorilor monetare, vigilenţă în relaţiile cu publicul) acordând atenţie sporită persoanelor care trec pragul magazinului. Unii dintre ei nu doresc întotdeauna să cumpere sau să ceară informaţii despre un produs, ci să fure!
Cel mai utilizat mod de operare pentru a fura dintr-un magazin este acela prin care se distrage atenţia vânzătoarei fie prin faptul că i se solicită un produs care se află pe raft înalt, fie solicitându-i-se mai multe sortimente din acelaşi produs, în număr mult mai mare decât cel expus pe raft. În ambele situaţii, se urmăreşte ca vânzătoarea să piardă din atenţie, atât banii încasaţi până în acel moment (depozitaţi sau nu într-o casă de marcat), cât şi alte obiecte personale lăsate neglijent pe pult (de cele mai multe ori fiind vorba de poşete şi telefoane mobile).
Pentru a nu deveni victime ale hoţilor din magazine care adoptă această ‘tactică’, Poliţia vă face câteva recomadări care, odată respectate, pot contribui la diminuarea gradului de risc în activitatea pe care o desfăşuraţi:
în situaţia în care, pentru a servi un client, sunteţi nevoită să vă îndepărtaţi pentru o perioadă mai mare de timp de casa de marcat în care sunt stocaţi banii obţinuţi din încasări, încuiaţi-o şi luaţi cheia asupra dumneavoastră;
dacă unitatea comercială în care vă desfăşuraţi activitatea nu este dotată cu o casă de marcat iar sumele provenite din încasări sunt păstrate într-un sertar sau în cutii de carton, asiguraţi-vă că nu pot fi sustrase peste pult;
dacă vi se solicită mărfuri expuse la vânzare dar care sunt depozitate într-o altă încăpere, respectuos, solicitaţi clientului să aştepte afară câteva minute, asiguraţi magazinul prin interior şi abia apoi aduceţi produsele solicitate;
obiectele personale, cum ar fi: poşeta, telefonul mobil, portofelul, nu trebuie păstrate în timpul programului în magazin, pe pult, ci într-un spaţiu special în care doar angajaţii au acces;
în alegerea design-ului magazinului (aranjarea vitrinelor, prezentarea produselor ş.a.) aveţi în vedere faptul ca nu atrageţi numai cumpărătorii, ci şi potenţialii infractori şi luaţi-vă măsuri suplimentare de protecţie.
Nu uitaţi!
Cele mai eficiente strategii de prevenire sunt cele care combină dispozitivele tehnice de siguranţă cu vigilenţa factorului uman. Eficacitatea camerelor de luat vederi cu circuit închis este sporită de o bună iluminare, de folosirea unor oglinzi ingenios plasate (pentru vizualizarea unghiurilor ‘moarte’) şi de un personal bine instruit.