HomeStiriSecuritate FizicaSecretele meseriei de bodyguard VIDEO
bodyguard garda de corp

Secretele meseriei de bodyguard VIDEO

bodyguard garda de corpSecretele meseriei de bodyguard, dezvăluite la Yalta, pe malul Mării Negre, acolo unde a avut loc Campionatul Mondial al Gărzilor de Corp.

 

Contrar opiniei generale, să fii bodyguard nu înseamnă să fii plin de muşchi şi să ai privire… “fioroasă”. Trebuie în primul rând să dai dovadă de tact şi mai ales să fii spontan în situaţii limită. Iar toate acestea au fost puse la încercare, în Ucraina, la Campionatul Mondial al Gărzilor de Corp. 24 de echipe, dintre care două din România şi una din Republica Moldova, au concurat la Yalta, în peninsula Crimeea, pentru titlul de cea mai bine pregătită echipa de gărzi de corp, transmite Realitatea.net.

“Pe lângă pregătirea fizică care este foarte importantă sau pregătirea cu specific militar cum ar fi tragerile cu arme de tip şi calibre diferite şi distanţe diferite… pe lângă asta bodyguard-ul trebuie să fie şi bun psiholog pentru a şti cum trebuie să acţionezi în diferite situaţii… pentru că sunt situaţii destul de complexe şi uneori poate este nevoie să foloseşti arma din dotare pentru a pune capăt unui atac din partea adversarului, poate altă dată nu este nevoie să foloseşti arma din dotare şi atunci foloseşti metode de autoapărare, din arte marţiale”, spune Victor Nită, gardă de corp.

Victor este militar de carieră şi unul dintre cei mai buni bodyguarzi din România. A căpătat acest statut după mulţi ani de “practică”, în puncte fierbinţi ale globului. Ştie cel mai bine ce înseamnă să fii garda de corp şi, mai ales, ce înseamnă să-ţi duci până la capăt îndatoririle.

Protocolul impune ca toate gărzile de corp să aibă pregătire de paramedici şi, în funcţie de misiune, să aibă inclusiv aceeaşi grupă sanguină ca a VIP-ul. Dar poate cel mai interesant aspect al meseriei de bodyguard este capacitatea de a rămâne calm indiferent de situaţie. Iar acest lucru îl cunoaşte cel mai bine Vladimir. Lucrează în serviciul de pază şi protecţie de peste Prut de aproape 15 ani.

Vladimir Gribinenco, specialist principal SPPS Republica Moldova: “Pentru a lua o hotărâre este timp foarte puţin într-o astfel de situaţie… şi noi suntem nevoiţi să acţionăm după situaţie… în cazul în care am intrat în faza de pericol acţionăm după situaţii.. dar majoritatea cazurilor le preîntâmpinam… avem multe posibilităţi pentru a face lucrul ăsta…din partea noastră a ofiţerilor… noi ne străduim mai mult să nu facem deranj şi mai mult să ne efectuăm obligaţiunile noastre de serviciu… după părerea mea eu consider dacă el observă mai puţin deranj de partea noastră este un lucru… unul cu succes”.

Pe lângă calm, garda de corp trebuie să fie şi foarte bine informată cu privire la persoana care o protejează. În caz contrat misiunea de pază şi protecţie nu poate să fie dusă la bun sfârşit. Sau mai bine spus… acest aspect face diferenţa între viaţă şi moarte.

Victor Nită: “Între persoana protejată şi echipa de protecţie trebuie să existe o legătură foarte bună.. în ce sens… vip-ul trebuie să pună la curent echipă cu absolut tot ceea ce se întâmplă în viaţa lui şi care îl poate pune în pericol… de multe ori vip -urile ascund aceste lucruri, îţi dau impresia că sunt ok şi atunci nu neapărat că nivelul tău de protecţie scade dar ascunzându-ţi realitatea practic nu ştii cum să reacţionezi într-o anumită situaţie”.

Totuşi, secretul cel mai bine păzit al meseriei de bodyguard este lucrul în echipă. Indiferent de persoana care trebuie protejată, un bodyguard trebuie să fie, la rândul său, în siguranţă.

Gribinenco: “Baza, temeiul relaţiilor noastre este unul comun… trebuie să fim toţi într-un gând… într-o idee… astfel nu putem să asigurăm protecţia persoanei protejate… sunt foarte multe lucruri care trebuie să fie luate în vizor numai cu gândul… văzându-le cu gândul luate în vizor şi apreciind corect situaţia… la noi trebuie să fim toţi într-un gând… la noi este şi o vorbă… să fim umăr la umăr”.


Share With: