Sase mituri despre securitatea locuintelor
Home Security Source a facut un studiu cu privire la cele mai frecvente prejudecati referitoare la securitatea locuintelor. In urma studiului au rezultat 6 conceptii gresite, si anume:
Mitul nr. 1 – zona in care locuiesc este o zona linistita si sigura si pe cale de consecinta, probabilitatea de a deveni victima unei spargeri sau jaf este foarte mica. In realitate, spargerile si jafurile pot avea loc oricand si oriunde si in cele mai multe cazuri, se petrec in conditii neasteptate. Spre exemplu, peste jumatate din spargeri au loc in timpul zilei.
Mitul nr. 2 – este complicat sa programezi si sa utilizezi sistemul de securitate al locuintei, motiv pentru care in multe situatii se trece cu usurinta peste anumite etape. In realitate, pasii standard ce trebuie urmati sunt relativ simpli iar dupa un numar de repetari nu mai pot pune probleme de utilizare. In plus, noile sisteme de pe piata permit programarea/utilizarea prin intermediul telefonului mobil sau computerului, sisteme cu care suntem mult mai familiarizati si folosesc un sistem de notificare automata cum ar fi notifica utilizatorului despre faptul ca bateriile trebuie incarcate/schimbate sau ca este nevoie sa intre in service.
Mitul nr. 3 – vecinii mei sunt acasa toata ziua si vor vedea / auzi hotii. Adevarul este ca nimeni nu iti poate monitoriza casa timp de 24 h/zi iar in majoritatea cazurilor, vecinii nu sunt echipati corespunzator, fapt ce ii pune intr-o pozitie nefavorabila.
Mitul nr. 4 – daca hotii vor sa intre in casa mea, o vor face indiferent de masurile pe care le iau. Incele mai multe cazuri, un hot va intra si va iesi in cel mai scurt timp posibil. Obstacolele, chiar si cele mai mici, precum luminozitatea sau sistemul de alarma pot face din casa ta un obiectiv mai putin atractiv pentru un act criminal, care s-ar putea orienta catre un obiectiv mai facil.
Mitul nr. 5 – sistemul de alarma nu va functiona daca liniile telefonice sunt taiate / intrerupte. In zilele noastre, sistemele de alarma sunt echipate cu echipamente de backup pentru alimentare transmiterea datelor prevazute exact pentru cazuri de sabotare a sistemului. In plus, evolutia tot mai rapida a sistemelor si tehnologiilor folosite face tot mai grea si mai complicata operatiunile infractorilor.
Mitul nr. 6 – casa nu reprezinta o tinta pentru hoti. In fapt, o casa neprotejata poate fi intotdeauna tinta unui hot. Statistica ne arata ca numarul spargerilor la casele care nu sunt dotate cu sisteme de securitate este de trei ori mai mare comparativ cu casele unde exista astfel de sisteme.