HomeStiriSecuritate FizicaProtectie anti-incendiu. Masuri de securitate pe timpul lansarii lampioanelor zburatoare
lampioane

Protectie anti-incendiu. Masuri de securitate pe timpul lansarii lampioanelor zburatoare

lampioaneProtectie anti-incendiu. Masuri de securitate pe timpul lansarii lampioanelor zburatoare. Albe sau colorate, cu diverse forme si dimensiuni, lampioanele zburatoare sunt tot mai frecvent utilizate de timiseni pentru crearea unor momente unice, la diverse evenimente.

Aceste obiecte decorative funcţioneaza pe principiul baloanelor cu aer cald, fiecare lampion având o lumânare, care, odata aprinsa, încalzeste aerul din interiorul felinarului, iar acesta se ridica. Dupa terminarea dozei de ceara, lumina se stinge, iar lampionul pluteste înapoi spre pamânt.

Acesta este scenariul pozitiv. La nivel internaţional, s-a constat însa ca lampioanele zburatoare pot produce incendii la construcţii, în general înalte si foarte înalte (balcoane, copertine, terase etc.), la vegetaţie uscata si la paduri. De exemplu, în ultimii 2 ani, paza de coasta din Marea Britanie s-a confruntat cu o serie de alarme false (circa 700), provocate de lampioanele zburatoare.

Întrucât lansarea lampioanelor este permisa de lege, fara sa fie necesara obţinerea în prealabil a unei autorizaţii de la pompieri, pentru evitarea unor eventuale situaţii de urgenţa, se recomanda:

 

• Respectarea instrucţiunilor de utilizare a lampioanelor zburatoare, emise de producator.

• Lansarea lampioanelor doar de persoane adulte responsabile.

• Lansarea acestora numai în spaţii exterioare deschise, largi, la distanţa mare de arbori, linii de alimentare cu energie electrica si cladiri, la cel puţin 10 km de orice aeroport sau cale rutiera circulata, lumina acestora putând fi interpretata ca un semnal luminos ce poate deruta ori distrage atenţia piloţilor sau conducatorilor auto.

• Lampioanele zburatoare se vor lansa numai în condiţii meteo favorabile (fara vânt).

• Locul de desfasurare a evenimentului va fi prevazut cu mijloace de stingere adecvate, pentru a se putea acţiona operativ în caz de incendiu.

Share With: