404 Not Found


nginx
Politistii se tem sa-si foloseasca arma din dotare - Security Portal
HomeStiriSecuritate FizicaPolitistii se tem sa-si foloseasca arma din dotare
pistol

Politistii se tem sa-si foloseasca arma din dotare

pistolPolițiștii români ezită să folosească armele din dotare contra infractorilor, de teamă să nu fie trași la răspundere pentru folosirea acestora.

Poliţiştii români se luptă de multe ori cu infractorii cu mâinile goale. De teamă să nu fie traşi la răspundere pentru că au folosit armele din dotare, oamenii legii nu au curajul să apese pe trăgaci. Și asta pentru că legea îi descurajează să reacționeze în situațiile de risc. Pentru fiecare glonț tras, scriu zeci de rapoarte și pot ajunge chiar să fie cercetați penal. Doar 21 de polițiști bucureșteni au făcut uz de armă în ultimul an, transmite DIGI24.

Poligonul este singurul loc în care polițiștii români mai au curaj să folosească armele. Chiar dacă în urmă cu mai bine de cinci ani şeful statului, Traian Băsescu, îi îndemna pe agenți să apese, fără frică, pe trăgaci, atunci când ies în stradă oamenii legii au încă rețineri.

„Cel care are, să spun, curajul, să efectueze această acțiune, în speță să tragă, e privit de ceilalți colegi poate un pic nebun. Că mulți dintre ei n-ar face-o”, a declarat pentru Digi24 un polițist sub acoperirea anonimatului.

Ceea ce îi sperie sunt consecințele suportate de camarazii care au răspuns cu focuri de armă în situații limită. Pentru că a folosit arma din dotare, un polițist din Covasna a trebuit să dea socoteală în fața legii. Asta după ce intervenise ca să aplaneze un scandal izbucnit într-o comunitate de rromi.

„Au sărit cu bâte, cu pietroaie… I-au sfarâmat efectiv țeasta. Și a trebuit să meargă în fața procurorilor să se justifice de ce a tras”, explică Iulian Surugiu, președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție.

Mai mult, când polițistul ajunge să fie trimis în judecată pentru folosirea armei, poate fi retrogradat sau mai slab remunerat.„El poate fi pus la dispoziție, i se diminuează salariul, nu mai are voie să poarte armament”, explică Iulian Surugiu.

Sindicaliștii se plâng că din cauza lipsei de fonduri pentru cumpărarea muniției, polițiștii nici măcar nu exersează suficient în poligon. Asta îi face să nu aibă încredere atunci când mânuiesc o armă.„Ajung să tragă doar atunci când sunt testați”, susține Vasile Lincu, președintele sindicatului Pro Lex.

„În cursul anului trecut am efectuat doar tragerea de sfârșit de an”, recunoaște un polițist.

Dacă vor să-și exerseze îndemanarea mai des, agenții de poliție sunt nevoiți sa plătească din bani proprii ședințele de tragere în poligoanele private. Nici armele care ar trebui să-i apere pe polițiști nu sunt prea sigure. Pistolul denumit popular „Carpați” este un adevarat pericol chiar si pentru agenți.

„Ineficient în multe din acțiunile pe care polițiștii le au câteodată. Nu au siguranță în exploatarea lui…”, spune Nicolae Tănase, managerul unui complex de tir.

Dacă în România legea îi limitează pe polițiști, în Occident ei se bucură de o mai mare libertate. Cunoscut este exemplul Statelor Unite. Orice abatere de la cuvântul agenților îi poate determina pe aceștia să facă uz de armă, fără prea multe negocieri.

 

 

 

Share With: