HomeStiriSecuritate FizicaPoliția Română organizează cea de-a doua ediție a „Săptămânii Prevenirii Criminalității”
politia-romana-organizeaza-cea-de-a-doua-editie-a-saptamanii-prevenirii-criminalitatii

Poliția Română organizează cea de-a doua ediție a „Săptămânii Prevenirii Criminalității”

politia-romana-organizeaza-cea-de-a-doua-editie-a-saptamanii-prevenirii-criminalitatiiÎn perioada 2-6 octombrie 2017 are loc cea de-a doua ediție din acest an a evenimentului „Săptămânii Prevenirii criminalităţii” ce implică organizarea unei suite de activități informativ-preventive.

În România, prevenirea şi combaterea criminalităţii constituie atributele esenţiale ale activităţii Poliţiei Române. Rolul nostru este deosebit de important în reducerea cauzelor care duc la comiterea de ilegalităţi, însă comunitatea este şi ea responsabilă de a-şi luat toate măsurile de siguranţă şi de prevenire. În practică, în viaţa de zi cu zi, tendinţa omului este aceea de a neglija măsurile de siguranţă. Modul de a gândi „Mie nu mi se va întâmpla!”, este încă întâlnit, se arată într-un Comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române.

Tocmai pentru a atrage atenţia oamenilor asupra riscurilor, la nivel naţional organizăm SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII, în perioada 2-6 octombrie 2017. Este a doua ediţie din acest an şi va atrage sute de mii de persoane, majoritatea elevi și profesori. Selectate în baza priorităţilor de acțiune ale Poliţiei Române pentru anul 2017, în toate judeţele din ţară vor avea loc activităţi structurate pe domenii de prevenire, fiecare zi având o altă temă.

Astfel, luni, 2 octombrie, este ziua dedicată prevenirii delincvenței juvenile, iar activitățile se vor desfășura cu elevi ai școlilor gimnaziale și liceale din țară și din Capitală.

Ziua a doua, marți, 3 octombrie, este destinată prevenirii victimizării minorilor, cu focalizarea mesajelor preventive pe prezentarea riscurilor la care se expun tinerii în mediul virtual.

A treia zi a săptămânii este dedicată prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului, respectiv furturilor din locuință, tâlhăriilor și înșelăciunilor, infracțiuni cu impact deosebit mai ales în rândul seniorilor. 

Urmează o zi dedicată prevenirii violenței în familie, menită să conștientizeze publicul larg asupra dimensiunii și a consecințelor de ordin legal, psihologic și societal ale fenomenului, precum și asupra modalităților de sprijin ale victimelor.

Manifestarea se încheie vineri, cu ziua siguranței rutiere. Cetățenii vor primi mesajele de prevenire a comiterii de accidente cu consecințe grave, transmise de Poliția Rutieră. 

În București, cu această ocazie, polițiștii vor promova activităţi de prevenire a criminalităţii şi pentru dezvoltarea parteneriatelor, atât cu cetăţenii, cât şi cu mediul privat.

2 octombrie – Ziua prevenirii delincvenţei juvenile

La ora 10.00 va avea loc conferința de deschidere a evenimentului, la Muzeul de Artă Contemporană din Palatul Parlamentului, Directorului General al Poliţiei Capitalei, chestor de poliţie Dragoş Nicu revenindu-i misiunea de a da startul activităţilor săptămânii prevenirii criminalităţii la nivelul Municipiului Bucureşti.

Vor fi prezentate rezultatele Școlii Preventive de Vară – proiectul “Fan Gândirefresh”  şi va  fi lansată public revista “Prevenirea Criminalității” nr. 8/2017, precum și “Olimpiada Siguranței“ ediția a VI-a.

“Cei mai buni parteneri“ din societatea civilă, care au susținut activitatea de prevenire a criminalității în 2017 vor fi premiaţi.

3 octombrie – Ziua prevenirii victimizării minorilor

La Colegiul Național ”Matei Basarab” va fi organizată o dezbatere –  cu consilierii școlari psihologi – pe tema “Sfaturi online pentru prevenirea victimizării copiilor” prevenirea cyberbullying-ului. La întâlnire sunt invitați şi specialiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii  Organizate.

4 octombrie  –Ziua prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului

Va avea loc cea de a III-a ediţie a  “Balului siguranței seniorilor”.

Circa 100 de persoane vârstnice vor participa la un maraton al informării preventive într-un spațiu relaxant – Clubul seniorilor din Parcul Plumbuita. Vor participa  Aurelian Temișan, Corina Chiriac, Gabriel Dorobanțu, Ansamblul de dansuri al Ansamblului Ciocârlia, Taraful Mandy Pană şi Fanfara Angely’s. Întreaga activitate este în parteneriat cu Primăria Sectorului 2.

5 octombrie  – Ziua prevenirii violenței în familie

Începând cu ora 10.00,  la Biserica “Vatra Luminoasă” din cadrul Protoieriei Sectorului 2 se va desfăşura o activitate de informare a 100 de preoți din București, tema fiind “Prevenirea violenței în familie”. La aceeaşi oră, la Seminarul Teologic Ortodox va avea loc o prezentare, în fața elevilor, a aceleiași teme.

6 octombrie  –Ziua siguranței rutiere

Brigada Rutieră îşi va deschide porţile pentru copii, pentru ca cei mici, şi nu doar ei, să vadă, să înţeleagă şi, de ce nu, să se îndrăgostească de munca de poliţist rutier.  Simultan, activităţile de educaţie rutieră şi de prevenire pe acest segment se vor desfăşura în mai multe unităţi de învăţământ. Pe parcursul zilei vor avea loc numeroase acţiuni, în trafic şi vor fi distribuite şi mesaje cu caracter preventiv.

La nivelul județului Suceava, sub coordonarea polițiștilor de la Compartimentul de Analiză și Prevenirea a Criminalității, peste 300 de polițiști și-au planificat diverse activități, în funcție de grupurile țintă vizate și de tipul mesajelor preventive ce vor fi promovate pentru conștientizarea populației cu privire la importanța adoptării unor conduite antivictimale și antiinfracționale. Vor fi cooptați în organizarea și derularea acestor acțiuni parteneri din diverse domenii: autorități locale, unități de învățământ, societăți comerciale, organizații neguvernamentale, instituții guvernamentale și mass-media, se precizează într-un comunicat al IPJ Suceava.

Astfel, în cadrul seminariilor, meselor rotunde și întâlnirilor organizate vor fi discutate aspecte privind delincvența juvenilă, violența în școli, victimizarea minorilor, pericolul consumului de alcool și droguri, consecințele în plan juridic și personal generate de comportamentele de tip violent, precum și despre siguranța rutieră.

Polițiștii se vor întâlni cu elevi, părinți, profesori și directori ai unităților de învățământ, persoane în vârstă, femei, administratori de societăți comerciale și de imobile și reprezentanți ai comunităților multiculturale.

Vor fi distribuite materiale preventive în spații publice, cetățenii vor putea observa expoziții tematice, cu tehnică de securitate, demonstrații ale unor formațiuni din cadrul Poliției ori filme educative.

 

 

 

Share With: