[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Securitate Fizica

Poliția Română asigură siguranța călătorilor în aeroporturi

La nivelul Poliției Române, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, a fost realizat un studiu care măsoară gradul de siguranță resimțit de călători în zona aeroporturilor.

De la an la an, în aeroporturile din țara noastră se înregistrează creșteri majore ale fluxului de pasageri. La nivelul Poliției Române, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, a fost realizat un studiu care măsoară gradul de siguranță resimțit de călători în zona aeroporturilor, descrie tipologia problemelor de siguranță publică din această zonă, identifică principalele motive de nesiguranță a călătorilor și principalele probleme cu care se confruntă călătorii, dar și gradul de cunoaștere a atribuțiilor poliției transporturi de către aceștia și a principalelor măsuri de autoprotecție, se arată într-un comunicat al IPJ Iași.

Metodele și tehnicile de cercetare criminologică au constat în: analiza statistică a infracţiunilor sesizate în perioada 2016-2017 și primele 4 luni ale anului 2018, realizarea unui sondaj de opinie în rândul călătorilor cu aeronave, desfășurat la nivelul principalelor aeroporturi din România și efectuarea unor interviuri individuale cu polițiști din cadrul Poliției Transporturi, în vederea descrierii problematicii specifice cu care se confruntă această structură.

Sondajul de opinie realizat în principalele aeroporturi din România (București – Otopeni, Cluj, Iași) s-a bazat pe intervievarea a 359 de călători, chestionarele fiind aplicate atât călătorilor români, cât și celor străini, prin intermediul chestionarelor traduse în limba engleză.

Atât datele statistice, cât și informațiile rezultate în urma chestionării pasagerilor au arătat un nivel ridicat de siguranță în zona aeroporturilor. Referitor la percepția asupra nivelului de siguranță sau teama de a fi victima unei fapte antisocialei (furt, înșelăciune, amenințare, tâlhărie etc.), cei mai mulți călători au declarat că le este doar în foarte mică sau mică măsură teamă că ar putea fi victima unor infracțiuni în zona aeroporturilor.

Totuși, există anumite zone și situații în care pasagerii se simt în nesiguranță: pe traseul spre aeroport, în mijloacele de transport în comun sau taxi, precum și în spațiile exterioare ale aeroportului (parcare, stații de mijloace de transport în comun).

Astfel, aproximativ un sfert (27,8%) dintre călători declară că le este teamă (în foarte mare măsură sau în mare măsură) pe traseul până/de la aeroport, în taxi sau în mijloacele de transport în comun, iar o cincime (20,9%) în spațiile exterioare ale aeroportului. Comparativ cu cei români, un procent mai mic din călătorii străini declară că le este teamă să fie victime în zona aeroportului.

În ceea ce privește principalele tipuri de fapte antisociale comise în zona aeroportuară, rezultatele obținute în urma intervievării polițiștilor de la Poliția Transporturi din aeroporturi converg spre a conchide că: fără a avea o dimensiune îngrijorătoare, în zona aeroportuară sunt întâlnite fapte de furt (din bagaje și de bagaje), însușirea bunului găsit, infracțiuni la regimul circulației, fapte de tulburare a ordinii publice și ocazional infracțiuni din sfera infracționalității cu violență, fără a se înregistra însă fapte de gravitate mare. Totodată, pe fondul stresului, emoțiilor, oboselii cauzate de zborul pe distanțe mari, sau a aglomerației întâlnită în aceste spații apar spontan diverse stări conflictuale (între pasageri sau între pasageri și funcționarii din zona aeroportului).

Totodată, din discuțiile purtate cu lucrătorii Poliției Transporturi a reieșit faptul că astfel de fapte nu sunt specifice doar aeroporturilor din România, ele fiind întâlnite și în aeroporturile din alte țări. Multe dintre furturile din bagajul de cală sunt sesizate la destinație și astfel nu se poate stabili cu exactitate unde a avut loc exact furtul. Există, de asemenea, călători care se adresează direct companiei de zbor şi atunci, despre aceste fapte poliţia nu are cunoştinţă.

Rezultatele studiului au indicat un nivel redus de informare al pasagerilor cu privire la domeniile de competenţă ale poliţiştilor şi un grad scăzut de cunoaştere a atribuţiilor poliţiei în zona aeroportuară, călătorii incluzând, în sfera atribuțiilor poliției transporturi o serie de activități care, în realitate, țin de alte instituții.

Tendinţa este aceea de a atribui poliției şi lucrătorilor acesteia activităţi şi responsabilităţi suplimentare, cum ar fi: activitățile de verificare a zonei aeroportului în vederea descoperirii de materiale explozibile (76%), bombe etc., verificarea documentelor de identitate după controlul de securitate (74%), să verifice dacă se introduc/scot în mod ilegale bunurile nedeclarate în țară/din țară (67%), controlul de securitate al pasagerilor (65%).

Ori, activitățile desfășurate de Poliția Transporturi în zona aeroporturilor cuprind: intervenții în caz de tulburare a ordinii publice (asociate mai ales cu întârzieri sau anulări ale curselor, situații în care călătorii devin nervoși și se manifestă violent), intervenții în cazul unui bagaj abandonat, activități de identificare a străinilor fără drept de ședere în România sau a persoanelor urmărite general, supravegherea liniilor de descărcare, transportul persoanelor reținute către centrele de reținere, activități pe linie de poliție rutieră (în zona aeroportului) sau investigarea lor săvârșite în perimetrul aeroporturilor.

* * *

În anul 2017, în aeroporturile din țara noastră s-a înregistrat o creștere majoră a fluxului de pasageri, comparativ cu 2016 (cu 23,4%), iar față de 2013, o creștere cu 88%. Cu toate acestea, prin activitățile Poliției Române, în ultimii ani (2015-2017), numărul infracțiunilor sesizate în zona aeroporturilor au scăzut.

Cele mai multe infracțiuni înregistrate în zona aeroporturilor sunt de natură judiciară (58,9% în 2017). Majoritatea sunt fapte contra patrimoniului, furturile reprezentând aproape jumătate (47,6%, în 2017) din totalul infracțiunilor sesizate. Astfel, furturile de bagaje reprezintă 42,8% din totalul furturilor înregistrate în 2017, iar furturile din buzunare, poșete, sau genți 25%.

O altă infracțiune comisă în zona aeroporturilor este însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor, în special a bunurilor uitate în aeronave (telefoane, tablete, portofele etc.) sau a celor uitate de călători în taxiurile cu care s-au deplasat de la aeroport/la aeroport. Acestea au reprezentat 7,5% din totalul infracțiuni sesizate în 2017).

Climatul de siguranță publică din zona aeroporturilor din România s-a materializat și prin scăderea numărului de contravenții aplicate pentru încălcarea legii. Cele mai multe contravenții aplicate de poliția transporturi aeriene au fost la OUG nr. 195/2002 (74,6% în 2017). Infracțiunile de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, depistate în zona aeroporturilor, au reprezentat anul trecut 7,2%.

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019