Politia Locala din Caransebes, dotata cu drone
Poliția Locală din Caransebeș are la dispoziție trei drone de tipul celor folosite de Alianța Nord-Atlantică, utile în situații de urgență.
Dronele au ajuns de câteva zile la Poliţia Locală din Caransebeş, care le va folosi când va primi alerte de la 112. Aparatele folosesc o cameră cu termoviziune şi transmit imagini în timp real la centrul de control, transmite Digi24.
Dronele se deplasează cu 6 metri pe secundă şi pot ajunge deasupra unui punct de pe hartă cu o precizie de 50 de centimetri. Au autonomie de zbor de o oră şi după acest interval, un acumulator nou îi permite să reia misiunea. Primăria Caransebeș a realizat și un parteneriat cu Inspectoratul General de Aviație, pentru că, în caz de nevoie, dronele să ajungă în alte zone unde este nevoie de ele, transportate cu elicopterul.
Caransebeşul este primul oraş din ţară care are drone special destinate situaţiilor de urgenţă. Aparatele sunt coordonate cu ajutorul unei tablete şi al unei telecomenzi manuale.
Dronele pot fi controlate de la cel mult trei kilometri distanţă.
„Poți să urmărești un obiectiv din orice locație, poți să filmezi cu camera termo, poți să identifici ceva ce în mod normal o cameră obișnuită nu o face”, a declarat Florin Arnăut, specialist în cadrul Departamentului de Informatizare.
Drona pentru situații de urgență poate fi ridicată până la o altitudine de 170 de metri și poate zbura în condiții de ploaie sau vânt. Mai mult, imaginile surprinse sunt transmise în timp real, în centrul operativ pentru comandă și control.
Dronele vor fi extrem de utile. 15 persoane sunt date dispărute în Caransebeş, în medie, în fiecare lună. În cele mai bune cazuri este vorba de turişti care urcă pe Muntele Mic pe trasee nemarcate.
Filip Strejariu, viceprimarul municipiului Caransebeș: „O familie de meteorologi s-a rătăcit pe munte în luna decembrie și au fost găsiți în luna mai. Probabil că, dacă acest sistem era funcțional atunci, ar fi fost depistați la timp”.
Dronele au fost cumpărate cu fonduri europene, într-un proiect comun România-Serbia, în valoare de două milioane şi jumătate de euro.