404 Not Found


nginx
Poliţia Română, 40 de ani de INTERPOL - Security Portal
HomeStiriSecuritate FizicaPoliţia Română, 40 de ani de INTERPOL
interpol

Poliţia Română, 40 de ani de INTERPOL

interpolDin 15 ianuarie, un ofiţer de poliţie român ocupă o funcţie de conducere la Secretariatul General INTERPOL din Lyon, a anunţat şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, cu ocazia declaraţiei comune susţinută joi împreună cu secretarul general al INTERPOL, Ronald Noble.

Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 40 de ani de la readerarea României cu drepturi depline la Interpol şi înfiinţarea la nivelul Poliţiei Române a Biroului Central Naţional INTERPOL, structură ce asigură comunicarea, schimbul de date şi informaţii operative cu Poliţiile Naţionale de pe teritoriul celorlalte state membre ale Organizaţiei.

“Aveţi una dintre cele mai active şi mai profesioniste poliţii din lume. România este o ţară sigură. Dacă în România este siguranţă, în Europa este siguranţă şi în lume este siguranţă”, a spus Ronald Noble.

„Biroul Central Naţional INTERPOL Bucureşti este o structură de elită a Poliţiei Române şi sunt mândru de faptul că a fost menţionat ca exemplu de bune practici ce au fost recomandate tuturor ţărilor membre. Cooperarea Poliţiei Române cu Secretariatul General al O.I.P.C. – INTERPOL a cunoscut în ultima decadă o dezvoltare accentuată. Peste 60% din personalul Biroului Central Naţional INTERPOL Bucureşti a participat la cursuri de pregătire pentru ofiţerii INTERPOL, organizate de Secretariatul General, la Lyon. Totodată, începând cu 15 ianuarie a.c., un ofiţer de poliţie român va ocupa o funcţie de conducere la Secretariatul General INTERPOL din Lyon.”, a declarat Inspectorul General al Poliţiei Române, chestor şef de poliţie Petre Tobă.

„În 2012, România a utilizat bazele de date ale INTERPOL de peste 19 milioane de ori, asta înseamnă de peste 52.000 de ori pe zi. România se află pe locul 12 în topul utilizatorilor bazelor de date INTERPOL, dintr-un total de 190 de ţări membre la nivel mondial.

România a introdus 5.923 de notiţe referitoare la persoane în baza de date a INTERPOL, ocupând astfel locul 4 în topul contribuţiei ţărilor membre la nivel mondial. În 2012, aceste date au generat 8.031 de alerte, la căutările din întreaga lume. Acest număr ocupă locul 3 la nivel mondial.

România este cel de-al treilea mare utilizator al bazei de date INTERPOL, referitoare la autovehiculele furate, cu 7,5 milioane de căutări în anul 2012. Acest lucru a generat 2.894 de alerte în acest domeniu, plasând România pe locul 5.”, a declarat secretarului general al Organizaţiei Internaţionale a Poliţiei Criminale – INTERPOL, domnul Ronald Noble.

 

Organizaţia Internaţională de Poliţie Criminală – INTERPOL a fost creată ca reacţie la dezvoltarea criminalităţii internaţionale.

Anul acesta se împlinesc 40 de ani de când, la 10 ianuarie 1973, s-a constituit Biroului Naţional Interpol şi totodată 89 de ani de la înfiinţarea, la Viena, în 1923, a Comisiei Internaţionale de Poliţie Criminală – C.I.P.C., moment care reprezintă naşterea Interpolului, unul dintre statele membre fondatoare fiind România.

În perioada interbelică, România are contribuţii importante la viaţa organizaţiei, prin reprezentanţi ca Eugen Bianu şi Vespasian V. Pella, culminând cu organizarea în 1938, acum 73 de ani, a celei de-a XIV-a Sesiuni a C.I.P.C. la Bucureşti.

La Viena, în anul 1956, s-a adoptat transformarea C.I.P.C. în Organizaţia Internaţională de Poliţie Criminală – INTERPOL (O.I.P.C.- INTERPOL), denumire care se păstrează şi în prezent.

Printre scopurile O.I.P.C.-INTERPOL se numără asigurarea şi dezvoltarea asistenţei reciproce cât mai largi a tuturor autorităţilor de poliţie criminală, în cadrul legilor existente în diferite ţări şi în spiritul Declaraţiei universale a drepturilor omului.

Acum 90 de ani, Organizaţia a editat prima notiţă internaţională de urmărire, publicată în revista CIPC; astăzi, notiţele sunt editate electronic şi pot fi accesate de oriunde din lume prim sistemul mondial securizat de comunicaţii poliţieneşti I-24/7.

Acum 11 ani, România a implementat noul sistemul de comunicaţii Interpol şi cu 10 ani în urmă a început să pună la dispoziţie bazele de date Interpol atât pentru ofiţerii operativi din Poliţia Română, cât şi pentru alte autorităţi de aplicare a legii.

De asemenea, au fost implementate sisteme care permit verificarea automată a autovehiculelor, documentelor de călătorie şi a persoanelor la citirea optică a paşapoartelor în punctele de frontieră.

Din anul 2010, prin implementarea aplicaţiei InterID la nivelul Poliţiei Române, accesul la bazele de date INTERPOL este general pentru toţi poliţiştii români.

Un recent şi foarte important proiect al Secretariatului General al Organizaţiei Internaţionale de Poliţie Criminală – INTERPOL este implementarea sistemului I-Link al cărui obiectiv principal este reprezentat de schimbarea modalităţii de lucru în ceea ce priveşte punerea în urmărire internaţională a persoanelor. Sistemul I-link permite Birourilor Naţional Centrale Interpol să acceseze bazele de date, să înregistreze şi să transmită informaţii utilizând o singură interfaţă şi permite tuturor poliţiilor naţionale verificarea simultană a persoanelor în bazele de date naţionale şi în cele ale Interpolului.

Încă de la lansarea proiectului Biroul Naţional Interpol Bucureşti a fost ales în grupul de 20 de ţări, din 190 de state membre, care testează sistemul, unitatea noastră contribuind cu propuneri de îmbunătăţire a sistemului, precum şi ale difuziunilor şi notiţelor roşii.

Sistemul I-Link a fost implementat cu succes şi permite Birourilor Naţional Centrale Interpol să acceseze bazele de date, să înregistreze şi să transmită informaţii utilizând o singură interfaţă.

Un alt proiect realizat şi finalizat îl reprezintă operaţiunea INFRA-RED ce a reprezentat o iniţiativă internaţională al cărei obiectiv a fost localizarea şi arestarea persoanelor urmărite pe plan internaţional, fiind coordonată de Secretariatul General Interpol. Biroul Naţional Interpol a participat la acest proiect prin furnizarea de informaţii utile în depistarea urmăriţilor. În cadrul acestei operaţiuni, pentru depistarea urmăriţilor internaţional din categoria MOST WANTED, reamintim cazul Clămparu, căutat şi de alte trei state din Uniunea Europeană, care a fost prins în Madrid, Spania, extrădarea lui Mihai Necolaiciuc din S.U.A., dar şi a lui Nicolae Popa din Indonezia.

De asemenea, una dintre realizările importante a fost conectarea Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate la International Child Sexual Exploitation image database, bază de date a Interpol, considerată a fi unul dintre instrumentele esenţiale în combaterea pornografiei infantile şi a pedofiliei.

În domeniul traficului internaţional de autovehicule furate, în anul 2012, a fost organizată în România de către Secretarul General al INTERPOL, Operaţiunea Task Force Auto în trei puncte de frontieră non UE ale României, pentru identificarea autovehiculelor furate. La această acţiune au participat specialişti ai INTERPOL, precum şi ofiţeri din cadrul B.N.I., I.P.J. IAŞI, I.P.J. TIMIS, Serviciul Furturi Auto din DG.P.M.B. şi I.G.P.F.. Rezultatele acestei operaţiuni au fost deosebite, Secretariatul General solicitând realizarea mai multor operaţiuni de acest tip.

Poliţia Română, prin intermediul Biroului Naţional Interpol, a participat la crearea de baze de date iniţiate de Interpol, cum ar fi Proiectul FASTID, pentru crearea unei baze de date la nivelul O.I.P.C. – INTERPOL cu persoane dispărute şi cadavre neidentificate, la care Institutul Naţional de Criminalistică este punct de contact.

 

Share With: