404 Not Found


nginx
Poliţia Română - 191 de ani de la înfiinţare - Security Portal
HomeStiriSecuritate FizicaPoliţia Română – 191 de ani de la înfiinţare
politia

Poliţia Română – 191 de ani de la înfiinţare

politiaPoliţia Română organizează, duminică, cu ocazia împlinirii a 191 de ani de la înfiinţare, în Parcul Herăstrău – Intrarea Charles de Gaulle, o expoziţie unde vor fi prezentate standuri cu tehnică de ultimă generaţie şi vor avea loc demonstraţii de dresaj canin.

 

 

Cei care vor veni în parc, începând cu ora 10,00, vor putea să vadă autospecialele, motocicletele şi triciclurile folosite de poliţiştii rutieri, dotările trupelor de intervenţie specială, precum şi celelalte echipamente din dotarea unităţilor de poliţie.

Totodată, Serviciul Pirotehnic al Poliţiei Capitalei va prezenta ”roboţelul pirotehnic”, un dispozitiv performant de detectare a explozivilor şi de dezamorsare a bombelor.

Tot aici, va fi organizată o expoziţie de arme şi costume ale Serviciului Independent pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale.

Celor care se vor afla duminică în Parcul Herăstrău le va fi prezentat şi un laborator mobil de ultimă generaţie, folosit de Institutul de Criminalistică pentru realizarea cercetării la locul comiterii unei infracţiuni. Poliţiştii criminalişti vor explica celor interesaţi modul în care laboratorul mobil îndeplineşte multiple funcţii şi permite descoperirea şi ridicarea amprentelor sau altor tipuri de urme şi realizarea de portrete robot.

Echipe mixte, formate din poliţist-conductor şi câine, vor realiza diferite demonstraţii de patrulare, de prindere şi imobilizare a infractorilor sau de apărare la atacul prin surprindere.

Pe toată perioada manifestărilor, poliţiştii vor împărţi pliante cu materiale de prevenire, iar vizitatorii vor putea afla despre diferite campanii desfăşurate de Poliţia Română pentru combaterea şi prevenirea infracţionalităţii.

În acelaşi timp, copiii se vor bucura de o atenţie deosebită din partea poliţiştilor, pentru cei mici fiind organizate concursuri distractive.

La aniversarea Zilei Poliţiei Române, în Parcul Herăstrău, va fi prezent Leonard Doroftei, preşedintele Federaţiei Române de Box.

Evenimentul va fi marcat şi luni, de la ora 11,00, în Piaţa Universităţii, când cei interesaţi pot să participe, alături de poliţişti, la diferite manifestări organizate în aer liber, având posibilitatea să descopere aspecte din activităţile pe care le desfăşoară, zi de zi, oamenii legii, dar şi dotările de care aceştia dispun în executarea misiunilor.

În anul 1822, domnitorul Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu, şeful Poliţiei din acele timpuri, drapelul pe care era cusută sigla Steagului Agiei, legalizând, astfel, funcţionarea acestei instituţii. Alături de siglă se afla o ghirlandă din aur în interiorul căreia era prezentată Maica Domnului, înaintea Arhanghelului Gabriel, care îi aducea vestea cea bună (Buna Vestire).

După proiectul lui Costache Cantacuzino, a luat fiinţă cea dintâi lege a Poliţiei statului, sub denumirea ”Alcătuirea poliţiei şi îndatoririle sale”, în care misiunile instituţiei sunt, pentru prima dată, precis determinate.

La 9 iunie 1850 s-a elaborat, în Moldova, una dintre cele mai complexe legi ale Poliţiei – ”Condica poliţienească” – ale cărei principii s-au extins şi în Muntenia.

În anul 1903, Vasile Lascăr, om politic, ministru de Interne la acea dată, a fundamentat noua lege de reorganizare a instituţiei.

Prin Decretul nr. 25 din 23 ianuarie 1949 se înfiinţează Miliţia, apoi, prin Decretul – Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989 Miliţia îşi schimbă denumirea în Poliţie.

Momentul august 2002, prin legea numărul 360, marchează cel mai important eveniment din ultimele decenii: demilitarizarea Poliţiei. Astfel, profesia de poliţist a fost redefinită, oamenii legii devenind funcţionari publici cu statut special.

Poliţia Română a cunoscut mai multe etape de transformări menite să vină în întâmpinarea nevoii de siguranţă a cetăţeanului. Într-o formă sau alta, sub diferite denumiri, Poliţia, ca instituţie, a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie.

Share With: