404 Not Found


nginx
Percheziții: Polițiștii au reușit să recupereze bijuterii în valoare de 60.000 de euro - Security Portal
[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Securitate Fizica

Percheziții: Polițiștii au reușit să recupereze bijuterii în valoare de 60.000 de euro

Polițiștii rădăuțeni au efectuat 6 percheziții, au reținut două persoane bănuite și au reușit să recupereze bijuterii în valoare de 60.000 de euro.

Polițiștii judiciariști din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți au reușit după activități investigative complexe să probeze activitatea infracțională a ma multor persoane într-o cauză de furt din locuință și să recupereze un prejudiciu de peste 60.000 Euro, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

Polițiștii atrag încă o dată atenția persoanelor care dispun de valori însemnate sau sume mari de bani să nu le depoziteze în locuință fără a fi asigurate corespunzător, să apeleze pentru acest lucru la unități bancare și să dispună măsuri pentru securizarea acestor bunuri.

La data de 08.08.2019, în jurul orei  21.34, Poliţia municipiului Rădăuţi a fost sesizată de către un bărbat de 46 ani, localnic, cu privire la faptul că persoane neidentificate au pătruns în imobilul său de pe raza municipiului Rădăuți, de unde au sustras mai multe bijuterii.

La faţa locului a fost identificată apelantul, care a declarat faptul că în jurul orei 21.30, în timp ce se afla la domiciliu a constatat faptul că din sertarul unei comode din dormitorul situat la etajul imobilului i-au fost sustrase mai multe bijuterii din platină şi aur cu diamante şi safire.

Cu ocazia cercetării la faţa locului persoana vătămată a indicat în dormitorul de la etajul imobilului o comodă, iar dintr-un sertar al acesteia persoana vătămată reclamă faptul că i-au fost sustrase mai multe inele, brăţări şi lănţişoare din platină, aur alb şi aur galben împodobite cu diamante şi safire.

Nu au fost identificate urme de efracţie la uşile şi geamurile imobilului şi nici urme de scotocire sau răvăşire.

Persoana vătămată a declarat faptul că el şi soţia sa au lipsit de la domiciliu în intervalul orar 14.00 – 21.00. De asemenea, persoana vătămată a declarat faptul că valoarea bijuteriilor sustrase era cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro.

S-a constatat că imobilul nu era prevăzut cu sistem de alarmă sau camere de supraveghere video.

Timp de peste o lună polițiștii judiciariști au desfășurat activități investigative complexe fiind verificate diverse piste de lucru și informații, activitate de probare a infracțiunii fiind îngreunată de lipsa unor documente justificative privind prejudiciul sau a unor indicii clare și particularități privind bijuteriile sustrase.

Au fost utilizate diverse tehnici investigative și s-a cooperat cu structurile de poliție judiciară din județele limitrofe.

Astfel, la 14.09.2019, polițiști din cadrul Poliției municipiului Rădăuți și forțe ale Serviciului pentru Acțiuni Speciale Suceava,  sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți au pus în executare 6 mandate de percheziție domiciliare pe raza municipiului Rădăuți și a comunelor Volovăț și Arbore, precum și a unui număr de 5 mandate de aducere emise de instanță, ocazie cu care au fost identificați și conduși la sediul poliției pentru cercetări, unii dintre autorii furtului.

A fost probată activitatea infracțională a unui bărbat de 28 de ani din comuna Volovăț, a unei femei de 21 de ani din comuna Arbore și a unui bărbat de 24 de ani din municipiul Rădăuți.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate, polițiștii au identificat și ridicat bijuterii, sume de bani, telefoane mobile precum și un autoturism utilizat la comiterea faptei.
Femeia de 21 de ani și bărbatul de 24 de ani  au fost identificați de polițiști, conduși la sediul poliției pentru audieri și reținuți pentru 24 de ore, fiind încarcerați în arestul I.P.J. Suceava, urmând să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți și ulterior instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Bărbatul de 28 de ani din comuna Volovăț nu a fost depistat de polițiști, față de acesta fiind efectuate demersuri în vederea emiterii mandatului de arestare în lipsă.

Anterior derulării perchezițiilor din 14.09.2019, în cadrul cercetărilor efectuate în aceeași cauză, polițiștii Biroului Investigații Criminale Rădăuți cu sprijinul polițiștilor din cadrul I.P.J. Botoșani, au efectuat activități investigativ operative pe raza municipiilor Rădăuți și Botoșani precum și percheziții în municipiul Botoșani, ocazie cu care, au fost identificate mai multe bijuterii dintre cele sustrase cu ocazia comiterii faptei, în valoare totală de circa 40.000 euro, precum și suma de 84.000 lei utilizată la tranzacționarea acestora, aceste bunuri fiind ridicate și predate proprietarilor.

Obiectele de valoare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor care concep diverse modalităţi de a şi le însuşi, indiferent dacă acestea se află într-o locuinţă, magazin, depozit ori în circulaţie.

Între calitatea sistemelor de asigurare a protecţiei şi ingenioziotatea hoţilor a fost, dintotdeauna, o acerbă competiţie.

Contrar tuturor evidenţelor, din motive greu de înţeles, mulţi deţinători de valori ignoră cele mai elementare măsuri de autoprotecţie, devenind astfel victime sigure.

Principiile de bază ale amenajării unui sistem de protecţie cuprind aceleaşi elemente, indiferent de perioada istorică în care a fost conceput.

Una din cele mai eficiente metode de protecţie o constituie limitarea posibilităţilor de acces la bunurile de valoare şi prelungirea timpul necesar pentru sustragerea acestora de către infractori.

Măsurile luate au rolul de a induce răufăcătorilor sentimentul că şansele de reuşită sunt minime, iar riscul de prindere este maxim, ceea constituie un factor psihologic, ce  poate fi realizat prin:

•    concepţia arhitectonică a clădirii, care trebuie să inducă senzaţia de solid;
•    existenţa barierelor fizice;
•    prezenţa sistemelor moderne de securitate.

Se disting două tipuri de bariere utile protejării bunurilor:

a. fizice, constituite din elemente, în special, mecanice de siguranţă (uşi, încuietori, grilaje, obloane, seifuri, pereţi etc.);
b. „psihice”, care descurajează infractorii sau detectează în faza incipientă o tentativă de pătrundere prin efracţie (sisteme de securitate perimetrală, antiefracţie, control al accesului sau sisteme de supraveg-here şi înregistrare video).

Barierele fizice au rolul de a întârzia cât mai mult pătrunderea sau accesul la valori al infractorilor. Este necesar ca acest timp să fie suficient pentru ca cineva să sesizeze ceea ce se întâmplă şi să anunţe Poliţia. De asemenea, întârzierea necesară pentru depăşirea acestor bariere îi determină pe cei în cauză să renunţe.

„Barierele” psihice au drept scop descurajarea infractorilor, sugerându-le ideea ca acţiunile lor sunt în permanenţă supravegheate şi pot deveni probe în instanţă. Spre deosebire de paza umană un sistem electronic de securitate nu doarme şi nu poate fi corupt sau depăşit cu mijloace uzuale.

O îmbinare judicioasă între barierele fizice şi cele psihice poate genera o protecţie eficientă.

Achiziţionarea unor sisteme de securitate care să corespundă standardelor de securitate nu este un moft, ci o necesitate.

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019