404 Not Found


nginx
Percheziții DIICOT: A fost vizat un fost vicepresedinte al UTI Grup - Security Portal
[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Securitate Fizica

Percheziții DIICOT: A fost vizat un fost vicepresedinte al UTI Grup

DIICOT a efectuat percheziții la sediul unei firme și la domiciliile unor suspecți, fiind vizat si Ion Obloja, fost vicepreședintele UTI Grup, în cadrul unui dosar de spălare de bani și evaziune fiscală.

În comunicatul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism se precizează următoarele:

La data de 01.06.2016 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră au efectuat şase percheziţii domiciliare precum şi la sediul unei societăţi comerciale, în Bucureşti şi în localităţile limitrofe, în vederea destructurării unui grup infracţional organizat specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2009-2011, suspectul O. I. a inițiat un grup infracțional, la care au aderat ulterior și alte persoane, prin care s-a urmărit desfășurarea unor activități infracționale cu scopul de a eluda plata obligațiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului și a obținerii unor venituri ilegale, sume de bani pe care le-a folosit în scop personal  fără drept.

S-a reţinut că suspectul a constituit grupul înfracţional împreună cu tatăl, fratele  și soția sa, persoane care dețineau la acea dată și calitatea de asociați și/sau administratori în mai multe societăți comerciale ce aveau ca obiect de activitate prestări servicii.

În urmărirea scopului propus, suspectul O. I. a fost interesat să coopteze în activitățile infracționale și unele persoane care dețineau calitatea de administrator în cadrul unor societăți comerciale, deoarece aceste entități juridice urmau a fi utilizate fie pentru emiterea unor facturi fiscale ce atestau relații comerciale fictive care să justifice majorarea artificială a cheltuielilor și implicit deducerea de TVA, fie pentru a putea retrage sume importante de bani provenite din lichidarea unor societăți aflate în insolvență ori a bunurilor acestora, societăți ce se aflau în portofoliul firmelor de lichidare deținute de către membrii grupului infracțional organizat.

S-a reţinut că liderul grupării, suspectul O.I., a creat un sistem de firme care să funcționeze pe trei paliere, fapt ce a necesitat  înființarea și administrarea unor societăți comerciale, de tipul „fabrici de facturi”. Acest tip de societate comercială era situată  pe ultimul palier infracțional și  se caracteriza prin aceea că nu își declara toate veniturile ce proveneau în mod exclusiv din prestări de servicii și emitea  facturi fiscale către firmele situate pe palierul doi infracțional pe care nu le înregistra  în evidenţele contabile.

Membrii grupului infracţional au coordonat societățile comerciale menționate, în scopul realizării de venituri proprii, prin sustragerea de la plata impozitului pe venit/profit şi TVA, în cazul societăților situate pe cele 3 nivele. Mecanismele prin care s-au creat prejudiciile au fost diferite în funcție de palierul pe care se găsea societatea. Prin aplicarea acestor mecanisme, membrii grupului au produs un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 21 milioane lei.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost găsite diferite sume de bani – 44.000 euro, 10.120 USD, 5.480 lire sterline şi 2.000 franci elveţieni – care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. 

În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii  asupra mai multor bunuri mobile şi imobile. 

La sediul DIICOT-Structura centrală vor fi aduse în vederea audierii un număr de 5 persoane.

Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei – VLAD ŢEPEŞ.

Poziția UTI:

„Cu privire la menționarea companiei UTI în materialele de presă referitoare la ancheta DIICOT, publicate în data de 1 iunie 2016, facem următoarele precizări pentru o informare corectă a opiniei publice:

Persoana menționată ca fiind vice președinte UTI și vizată direct de anchetă a încetat orice relație cu grupul UTI încă din anul 2011.
Grupul de firme UTI nu a făcut obiectul acțiunilor întreprinse de autorități astăzi, 1 iunie 2016, și nu au avut loc percheziții la niciun sediu UTI.

Asigurăm opinia publică că vom coopera cu autoritățile în vederea stabilirii adevărului, furnizând orice informație este solicitată de organele de anchetă.”

 

 

 

 

 

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019