Aproape 200 de angajaţi au hotărât pentru prima dată miercuri, 10 aprilie, să îşi exercite dreptul de a întrerupe activitatea. Muzeul Luvru din Paris a fost redeschis o zi mai târziu, în prezenţa unor echipaje de poliţie suplimentare, relatează Mediafax, care citează ziarul Le Monde.
“Noi suntem depăşiţi de evenimente, cu nervii la pământ”, a declarat pentru publicaţia franceză Gary Guillaud, care, de 11 ani, lucrează ca supraveghetor de sală la muzeu. “Unii colegi, mai ales din personalul feminin, vin la lucru cu frica în sân”, a adăugat Christelle Guyader, o delegată a sindicatului angajaţilor.
Angajaţii au declarat că sunt exasperaţi de contactul zilnic cu hoţii de buzunare din muzeu, care le adresează numeroase insulte sau îi supun intimidărilor. Un agent a evocat chiar încercări de corupere. “Mi s-a spus: «Îţi dau 20 de euro, iar tu lasă-mă să lucrez»”, a spus agentul.
Numărul exact al hoţilor care trec în fiecare zi pragul Muzeului Luvru este imposibil de stabilit, scrie Le Monde. Prefectura poliţiei vorbeşte de o medie de 15 persoane pe zi şi confirmă o prezenţă în “valuri”. “Hoţii de buzunare au dispărut la sfârşitul anului trecut, dar au revenit în număr mare în februarie şi martie”, confirmă direcţia Prefecturii. Conform sindicatelor, între 30 şi 50 de hoţi de buzunare operau în fiecare zi, până săptămâna trecută, în sălile muzeului.
De altfel, Parchetul din Paris a deschis o anchetă preliminară în acest sens în octombrie 2012.
Potrivit poliţiei franceze, grupările organizate de hoţi de buzunare, care includ numeroase fete, sunt constituite din persoane originare din România, care trăiesc în Seine-Saint-Denis.
Este dificil de aflat câţi vizitatori au devenit victimele hoţilor. Adesea originari din Asia, ei nu depun plângere la comisariat şi se limitează să semnaleze furtul la recepţia muzeului. Cele 80 de plângeri înregistrate din ianuarie (o medie de 1,5 pe zi) nu reflectă realitatea.
Iar dacă arestările au loc zilnic (150 de la începutul lui ianuarie), aproximativ zece pe lună au şi consecinţe judiciare. Hoţii sunt în general minori sau susţin că sunt minori, iar persoanele cu vârsta sub 13 ani sunt imposibil de pus sub acuzaţie.
Aproximativ 20 de poliţişti supraveghează în prezent zona înconjurătoare şi intrarea de la muzeu, dar reprezentanţii instituţiei spun că acest lucru ar trebui să se întâmple mereu. Potrivit Le Monde, începând din luna mai, poliţişti români vor patrula alături de cei francezi pentru a lupta împotriva hoţilor de buzunare.
Pe lângă prezenţa poliţiştilor, efectivele agenţilor de pază din interiorul muzeului urmează să fie reorganizate, iar accesul în muzeu va fi interzis pentru persoanele identificate anterior ca fiind hoţi de buzunare.
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…