404 Not Found


nginx
Operatiunea Perseus, exercitiu transfrontalier contra traficului de droguri - Security Portal
HomeStiriSecuritate FizicaOperatiunea Perseus, exercitiu transfrontalier contra traficului de droguri
pers

Operatiunea Perseus, exercitiu transfrontalier contra traficului de droguri

persPoliția Română a participat, alături de poliții din alte cinci state europene, la un exercițiu polițienesc transfrontalier de întărire a capacității de luptă împotriva traficului internațional de droguri.

Pornind de la o potențială grupare de trafic internațional de droguri, polițiștii români din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și ai Direcției Operațiuni Speciale au lucrat împreună cu partenerii din celelalte state pentru identificare legăturilor infracționale create în cauză și arestarea traficanților, informează un comunicat al Poliției Române.

Exercițiul polițienesc transfrontalier Operațiunea Perseus  a fost planificat și pregătit pe parcursul a peste doi ani. Activitățile s-a au încheiat cu arestări simultane în țările participante (Germania, Austria, Republica Cehă, Ungaria, România și Republica Moldova).

Exercițiul s-a ocupat de un caz fictiv de trafic de droguri la  nivel internațional, simulând importul unei importante cantități de heroină  de ordinul zecilor de kilograme din zona de frontieră a Republicii Moldova cu România către Germania.

În fiecare dintre cele 11 zile ale exercițiului, cei aproximativ 200 de polițiști din cele 6 țări implicate au folosit toate instrumentele polițienești specifice și procedurile aflate la îndemâna acestora în scopul de a obține cât mai multe informații ce ar putea fi folosite în instanță, scopul final fiind arestarea celor în cauză.

Participarea Republicii Moldova în acest proiect UE este unică, deoarece Moldova nu este o țară membră UE, astfel putând servi ca exemplu pentru următoarele proiecte comune transfrontaliere ale  UE.

Pregătirile pentru Operațiunea Perseus, care este o parte integrantă a proiectului de ansamblu Cooperarea Sud-Estică a Regiunii Dunării (CSDR), au început în noiembrie 2013.

Poliția landului Bavaria/BLKA a planificat și a efectuat pregătirile pentru acest exercițiu cu ajutorul statelor participante. Departamentul antidrog al poliției bavareze s-a ocupat de întregul proiect, cu ajutorul partenerilor austrieci și al celor cehi.

Lupta împotriva traficului de droguri în Europa se bazează nu numai pe măsuri puternice de aplicare a legii, măsuri efectuate la nivel național, de exemplu arestarea dealerilor, traficanților și a producătorilor, dar si pe măsuri preventive cum ar fi asigurarea de expertiză și desfășurarea unor campanii de informare. În plus, o mare importanță trebuie atribuită schimbului internațional de informații între agențiile de aplicare a legii implicate în efectuarea de investigații operative.

Pe aceste considerente este bazat întregul proiect CSDR, scopul acestuia este combaterea traficului de droguri de-a lungul așa-numitei Rute Balcanince. Cooperarea dintre agențiile de aplicare a legii funcționează eficient doar în cazul în care acestea au o practică unitară, iar agențiile cunosc situația legală din fiecare țară în parte.

,,Suntem foarte mulțumiți de cooperarea de succes dintre toate țările participante. Este foarte important să ne unim forțele și să ne demonstrăm puterea împreună în special în lupta împotriva traficului internațional de droguri” comisarul Pether Dathe șeful Poliției Judiciare a Landului Bavaria.

 

 

 

Share With: