ONU, multumit de Serviciul de Protectie si Paza
Sefa misiunii ONU din Siria pentru Interzicerea Armelor Chimice multumeste Romaniei pentru protectia acordata echipei sale de catre militari ai Serviciului de Protectie si Paza.
Sigrid Kaag a acordat un interviu HotNews, prin e-mail, in care a descris pericolele prin care a trecut ea impreuna cu echipa sa ONU-OIAC in Siria. Ea a detaliat si drumul pe care arsenalul chimic declarat de Guvernul sirian il parcurge pentru a fi distrus sau neutralizat, in baze din Europa si SUA. “Vreau sa-mi exprim recunostinta fata de Guvernul Romaniei, care a furnizat echipa de protectie apropiata. O serie de astfel de echipe sustin operatiunile Organizatiei Natiunilor Unite la nivel mondial. Acesta este un domeniu foarte specializat, iar sprijinul de la Guvernul Romaniei in aceasta privinta este extrem de valoros”, a declarat Kaag, pentru HotNews, la finalul misiunii sale in Siria.
“Sa traiesti si sa muncesti intr-o zona de razboi este ceva foarte complex si periculos. Echipa misiunii comune a lucrat intr-o perioada fara precedent si in conditii dificile unice. Lovituri de mortiere au aterizat la circa 150 de metri de baza noastra. Timpul a fost esential, presiunile au fost intotdeauna mari si riscurile de securitate personala au fost numeroase. Un mare <<multumesc>> pentru personalul misiunii comune OIAC-ONU, in special pentru personalul nostru national, pentru profesionalismul si cooperarea lor”, a mai afirmat ea.
In octombrie 2013, presedintele Traian Basescu a aprobat trimiterea unui grup de 12 militari ai Serviciului de Protectie si Paza in misiuni de aparare si protejare a echipei internationale ONU-OIAC de distrugere a arsenalului chimic din Siria. Trimiterea ofiterilor si subofiterilor SPP in Siria a fost solicitata de secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon. Potrivit Palatului Cotroceni, misiunea SPP s-a derulat in temeiul Art. 7 alin. (1) din Legea nr. 121/2011 privind participarea fortelor armate la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman.