HomeStiriSecuritate Fizica„Omul-păianjen” condamnat la închisoare pentru furtul a 5 tablouri foarte valoroase
omul-paianjen-condamnat-la-inchisoare-pentru-furtul-a-5-tablouri-foarte-valoroase

„Omul-păianjen” condamnat la închisoare pentru furtul a 5 tablouri foarte valoroase

omul-paianjen-condamnat-la-inchisoare-pentru-furtul-a-5-tablouri-foarte-valoroaseUn bărbat supranumit “omul păiajen” după ce a furat, în 2010, 5 opere de artă, a fost condamnat luni la opt ani de închisoare, prejudiciul cauzat fiind de 109 milioane de euro.

Un hoț de artă care se cațără la fel de bine ca omul păianjen nu a avut nevoie de acest talent pentru a pleca din muzeu cu opere de artă care valorau mai mult de 100 de milioane de euro –  încluzând tablouri de Matisse, Picasso și Modigliani de la un muzeu din Paris. Instanța a declarat că furtul a avut loc cu o „ușurință tulburătoare”, scrie telegraph.co.uk.

Un complice a pretins că mai târziu a aruncat operele de artă într-un coș de gunoi într-un moment de panică.

Vjeran Tomic, în vârstă de 49 de ani, care este supranumit “omul păiajen” pentru că poate escalada clădiri pentru a jefui apartamente a fost acuzat de furtul a cinci picturi după ce a pătruns în Muzeul de Artă Modernă vizavi de turnul Eiffel în mai 2010, ceea ce a fost descris ca cel mai mare furt de picturi din ultimii ani.

Tomic a trebuit doar să spargă un geam de sticlă și un lacăt slab pentru a efectua jaful.

Este vorba despre “Femeia cu evantai” de Modigliani, “Natură moartă cu candelabru” de Leger, “Porumbel cu mazăre” de Picasso, “Măslin în apropiere de Estaque” de Braque și o “Pastorală” de Matisse, scrie hotnews.ro.

Tribunalul a constatat o “ancorare în delicvență” și o “cunoaștere insuficientă a interdicțiilor legale” la Tomic, care a vorbit despre furt ca despre “munca” sa. Procurorul a notat “profesionalismul care se învecinează cu excelența”.

David Olivier Kaminski, avocatul lui Vjeran Tomic, a susținut că clientul sau este un hoț care profitat de un eșec incredibil al sistemelor de securitate instalate în muzeu, în condițiile în care senzorii de mișcare nu au funcționat timp de 2 luni.
Vjeran Tomic a fost condamnat la 8 ani de închisoare. Alte doua persoane au fost condamnate la 7 ani, respectiv 6 ani de închisoare, în acelasi dosar.

Jean-Michel Corvez, un dealer de antichități, a fost condamnat la 7 ani de închisoare și 150.000 de euro amendă, impunandu-se și o interdicție de a-și mai exercita meseria. De asemenea, instanța a dispus confiscarea proprietăților sale. Instanța a considerat ca el era “inițiatorul real” a furtului de tablouri – comandat de o persoana necunoscută – având un “rol central”, în ciuda încercarilor sale de a-și “minimaliza” responsabilitatea.

În ceea ce privește cel de al treilea condamnat, Yonathan Birn, acesta este un ceasornicar în varsta de 40 de ani. Bărbatul a acceptat sa păzească lucrarile înainte de a “scăpa de ele”, dupa cum povesteste chiar el. Birn a fost condamnat la 6 ani de închisoare și plata unei amenzi de 150.000 de euro.

Instanța a considerat că varianta privind posibila distrugere a obiectelor de artă nu reprezinta “niciun element de certitudine”.

 

 

 

Share With: