Masuri de securitate pentru un exponat unicat de la Muzeul din Deva
Reprezentanții Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva au luat măsuri speciale de securitate pentru expunerea unei matrițe unicat.
Este vorba despre o matriţă din bronz folosită în antichitate la realizarea bijuteriilor din aur şi argint, descoperită în urmă cu doi ani în situl Sarmizegetusa Regia şi a cărei valoare ar fi de peste un milion de euro, transmite Mediafax.
Matriţa este singurul exponat dintr-o încăpere securizată, dotată cu camere de supraveghere, care funcţionează 24 de ore din 24, iar vitrina în care este aşezată are senzori de mişcare. Accesul în încăpere se face doar în grup de maximum zece persoane, însoţit de un agent de pază. În rest, încăperea este încuiată.
“Am creat cu ajutorul unor arhitecţi şi a specialiştilor o cameră specială dedicată acestei piese. Expunerea matriţei din bronz de la Sarmizegetusa Regia s-a făcut într-o vitrină specială, extrem de securizată, cu lumini care să asigure vizibilitatea piesei pe toată suprafaţa ei. Ne-am dorit ca vizitatorii să se poată bucura de fiecare imagine care apare pe această matriţă. În jurul vitrinei în întreaga încăpere sunt panouri cu fotografii şi desene de dimensiuni mari ale celor peste 70 de reprezentări de pe matriţă, dar şi informaţii scrise în limbile română şi engleză”, a declarat directorul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Liliana Țolaș.
Reprezentanţii muzeului devean au început deja demersurile pentru evaluarea matriţei pentru a fi asigurată. Experţii cred că ea este mai valoroasă decât o brăţară dacică din aur, iar valoarea sa ar putea depăşi un million de euro. Până acum, piesa s-a aflat într-un seif de la Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj, unde a fost studiată de istorici şi arheologi, care au scris şi o carte despre această piesă.
Seminar privind furtul și traficul de bunuri culturale
În altă ordine de idei, în perioada 16 – 19 iunie 2015, Poliţia Română găzduiește, la Deva, Simpozionul Internațional „Cooperare internaţională şi strategii de investigare a furturilor şi a traficului cu bunuri culturale mobile”.
Ajuns la a patra ediţie, simpozionul îşi propune să dezbată cele mai noi metode investigative în domeniul prevenirii şi combaterii furtului și al traficului cu bunuri culturale provenite din patrimoniul muzeal și din situri arheologice.
Participanții la reuniune își doresc să identifice noi modalități de cooperare între specialiștii Poliţiei Române, cei ai altor state și societatea civilă, în domeniul furtului şi traficului cu bunuri mobile aparţinând patrimoniului cultural naţional
Lucrările simpozionului se vor desfăşura la sala Amfiteatru a Poliţiei Municipiului Deva și sunt organizate în parteneriat cu Fundația Collegium XXI.
La activități vor participa polițiști români cu atribuţii în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional, poliţişti din Franţa, Spania, Republica Moldova și Ungaria, reprezentanţi ai Ministerului Public şi ai Biroului Naţional Interpol Bucureşti.
De asemenea, la simpozion vor lua parte reprezentanți ai Ministerului Culturii, ai unor autorități locale din Hunedoara, ai Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva și ai Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Programul simpozionului va include şi punerea în valoare a patrimoniului cultural al judeţului Hunedoara, prin vizitarea unor obiective de interes istoric din zona Deva – Hunedoara.
Participarea poliţiştilor români la această activitate prezintă o importanţă deosebită din perspectiva valorificării cunoştinţelor privind practicile europene în acest domeniu.