HomeStiriSecuritate FizicaMarea Britanie vrea un tratat de cooperare în domeniul securității cu UE
marea-britanie-vreau-un-tratat-de-cooperare-in-domeniul-securitatii-cu-ue

Marea Britanie vrea un tratat de cooperare în domeniul securității cu UE

marea-britanie-vreau-un-tratat-de-cooperare-in-domeniul-securitatii-cu-ueGuvernul Marii Britanii vrea semnarea unui nou tratat de cooperare în domeniul securității cu Uniunea Europeană după Brexit.

Tratatul se va axa pe principiile noastre comune şi va trebui să se asigure că parteneriatul nostru are agilitatea de a răspunde ameninţărilor în schimbare cu care ne confruntăm“, arată documente elaborate de Guvernul de la Londra, relatează Mediafax.

Avem deja un nivel profund de colaborare cu Uniunea Europeană în materie de securitate şi este în interesul nostru să găsim modalităţi de menţinere“, a argumentat David Davis, ministrul britanic pentru Brexit.

Reprezentanții Marii Britanii spun că sunt optimiști că vor putea negocia un nou tratat de securitate sprijinit de un nou cadru legal care se află în afara jurisdicției directe a Curții de Justiție europene, scrie theguardian.com.

Alternativa ar fi limitarea cooperării autorităăților la acele zone în care există un precedent al cooperării între Uniunea Europeană și alte țări din afara ei, dar va însemna reducerea rezultatelor cooperării.

Un exemplu citate este împărtășirea informațiilor despre pasagerii din avioane care intră și ies în și din spațiul Uniunii Europene. Înțelegerile actuale cu țările din afara Uniunii nu necesită o colaborare în acest domeniu ca în cazul statelor membre.

Zonele în care Marea Britanie vrea să își mențină contribuția includ:

– Agenția Europol, care în prezent are un director britanic;

– Folosirea clauzelor sistemului de arest European care permite extrădarea rapidă între statele Europene, fără a face parte din sistem;

– Continuarea participării la baza de date a pasagerilor, care a fost dezvoltată de Marea Britanie pentru a identifica suspecții de terorism și alte infracțiuni care călătoresc în Europa;

– Participarea la Schengen Information System II, care anul trecut a oferit 9.500 de alerte poliției britanice și a agențiilor de aplicare a legii cu privire la suspecți vinovați de comiterea mai multor infracțiuni;

– Folosirea unei unități a Europol care ajută la eliminarea conținutului extremist și violent de pe pagini web;

– Continuarea înțelegerii Prum, care permite țărilor să împărtășească informații ADN, amprente și date despre înregistrarea vehiculelor.

Autoritatile din Romania au organizat, vineri, o masa rotundă cu tema „Impactul BREXIT asupra Politicilor de Securitate şi Apărare”, scrie ronews.co.uk

Secretarul de stat Mircea Duşa a moderat, la Cercul Militar Național, masa rotundă cu tema ,,Impactul BREXIT asupra Politicii de Securitate şi Apărare Comună a UE şi a cooperării UE-NATO”.

Activitatea a fost organizată de Departamentul pentru politica de apărare şi planificare. Temele supuse dezbaterii publice au fost axate pe impactul pe care ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană l-ar putea avea asupra Politicii de securitate şi apărare comună a UE şi asupra cooperării dintre Uniunea Europeană şi NATO, precum şi pe modul în care România se racordează la aceste procese.

 

 

 

Share With: