HomeStiriSecuritate FizicaMAI, solicitat sa clarifice probleme legate de paza materialelor de votare
MAI, solicitat sa clarifice probleme legate de paza materialelor de votare

MAI, solicitat sa clarifice probleme legate de paza materialelor de votare

MAI, solicitat sa clarifice probleme legate de paza materialelor de votareInstituţia Prefectului Bihor solicită Ministerului Afacerilor Interne clarificări privind asigurarea securităţii materialelor necesare procesului de votare.

 

Jurista Alice Lupeş, şefa Serviciului Juridic, Avizare şi Contencios Administrativ din cadrul Prefecturii, a declarat joi, în prima şedinţă a Comisiei tehnice judeţene pentru alegerile prezidenţiale, că a transmis Biroului Electoral Central (BEC) o solicitare de clarificare în lege privind asigurarea securităţii materialelor – buletine de vot, ştampile, distribuite cu două zile înainte de data votării la sediile primăriilor, scrie administratie.ro.

‘Dorim să ne spună foarte clar în sarcina cui – pentru că au fost tot timpul probleme – în sarcina cui cade responsabilitatea asigurării pazei, dacă este militară sau prin primari, cu mijloacele de pază pe care le au deja la dispoziţie’, a declarat jurista Alice Lupeş.

Prin adresa trimisă Direcţiei Generale pentru Îndrumarea şi Controlul Instituţiei Prefectului, din cadrul MAI, Prefectura Bihor mai atrage atenţia asupra inadvertenţelor la predarea copiilor de pe lista electorală permanentă. Este vorba despre prevederile art. 8 coroborat cu art. 24, alin. 1, lit. a din Legea nr. 370/2004 cu modificările şi completările ulterioare şi prevederile art. 26, alin.10 din Legea nr. 35/2008 cu modificările şi completările ulterioare. Primul act normativ reglementează faptul că cele două copii de pe lista electorală permanentă se predau birourilor electorale ale secţiilor de votare, iar cel de al doilea stipulează că ,,un exemplar se păstrează de către secretarul unităţii administrativ-teritoriale, iar un exemplar se predă birourilor electorale ale secţiilor de votare‘.

Ca şi la scrutinurile electorale anterioare, numărul secţiilor de votare va fi de 651. Până în data de 20 septembrie, cei care doresc să ocupe posturile de preşedinţi de secţii îşi pot depune documentele fie la primării, fie direct la Instituţia Prefectului. Unităţile administrativ-teritoriale au fost solicitate să-şi întocmească necesarul de materiale pentru dotarea secţiilor, acţiune în curs, la fel ca şi stabilirea locurilor de afişaj electoral. Primarii au fost informaţi că, până săptămâna viitoare, spaţii în care se va desfăşura procesul de vot trebuie să fie amenajate astfel încât să asigure accesul persoanelor cu dizabilităţi, reiese din prezentarea făcută, în cadrul şedinţei, de subprefectul Iulius Delorean.  

Share With: