[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Securitate Fizica

Jaf armat pe un aeroport din Albania: Hoții au reușit să fugă cu câteva milioane de euro

Un grup de bărbaţi mascaţi şi înarmaţi au furat, marţi, mai multe milioane de euro dintr-un avion de pasageri al companiei Austrian Airlines, pe aeroportul din Tirana, Albania.

Un grup de bărbaţi mascaţi şi înarmaţi au furat, marţi, mai multe milioane de euro dintr-un avion de pasageri al companiei Austrian Airlines, pe aeroportul din Tirana, după care s-au implicat într-un schimb de focuri cu poliţia, reuşind însă să scape, relatează dpa, citat de ziaruldeiasi.ro.

Bărbaţii au pătruns cu o dubă pe pista aeroportului şi au ameninţat cu arma personalul care transfera sacii cu bani dintr-o camionetă blindată în cala avionului, a relatat postul TV Klan, citând poliţia locală. Hoţii au încărcat sacii în dubă, dar, după circa 800 de metri, s-au implicat într-un schimb de focuri cu poliţia, care a încercat să-i oprească. Unul dintre jefuitori a fost ucis, iar camarazii lui i-au aruncat trupul din dubă şi au reuşit să fugă.

Nu este clar deocamdată ce sumă a fost furată, dar presa locală vorbeşte de cel puţin 2 milioane de euro.

Un helicopter a pornit în urmărirea hoților, al căror număr nu este cunoscut. Cu toate acestea, se pare că au reușit să scape. Suma de bani furată este încă necunoscută. Albanian Daily News estimează că suma se ridică la 10 milioane de euro, conform euronews.com.

Rapoartele spun că patru persoane au fost arestate și aproximativ 40 anchetate, inclusiv personalul de securitate de pe aeroport. S-au comis câteva jafuri pe aeroport în ultimii ani, care ridică întrebări cu privire la securitate și reacția poliției. Autoritățile spun că hoții au intrat în aeroport printr-o poartă secundară. Presa locală raportează că aceștia conduceau o dubă și s-au dat drept inspectori fiscali.

Poliția a spus că banii erau transportați către o bancă din capitala Austriei. În momentul jafului, banii erau încărcați la bordul unui avion cu destinația Viena. Pasagerii erau deja la bord și nu au fost în pericol. Din cauza jafului, zborul a avut o întârziere de trei ore.

Guvernul Albaniei a ordonat trupelor militare să păzească aeroportul internațional și a criticat compania chineză care conduce Tirana International Airport (TIA), spunând că persistă în iresponsabilitate, conform reuters.com.

Ministrul apărării, Olta Xhacka, spune că a ordonat poliției militare și trupelor unității militare speciale să păzească perimetrul de securitate al aeroportului „Maica Teresa”. Ministrul apărării din Albania a mai spus că este al doilea jaf de pe aeroportul din Tirana în ultimii trei ani.

Bărbatul ucis în schimbul de focuri a fost identificat ca fiind Admir Murataj. Acesta fusese creierul a cel puțin patru jafuri care au vizat transporturi de bani ale băncilor încă din 2015. Poliția a spus că acesta evadase din închisoare în 2013 în Grecia, unde dădea spargeri înainte de a începe să jefuiască băncile din Albania.

Asupra sa s-au găsit un pistol mitralieră, o grenadă și un cartuș de gloanțe, conform presei prezente la fața locului, citată de cnn.com.

Bărbatul ucis a fost liderul uneia dintre cele mai periculoase grupări infracționale din Albania, conform declarațiilor primului ministru, Erion Brace.

Austrian Airlines a confirmat că incidentul a afectat zborul OS 848 cu destinația Viena și a avut loc la scurt timp după îmbarcarea pasagerilor. Martorii spun că atacatorii care erau îmbrăcați în uniforme militare s-au apropiat de personalul aeroportului care era lângă avion, le-a spus să se pună la pământ și au luat banii.

Transporturi cu sume mari de bani trec deseori pe aeroportul internațional din Tirana deoarece banca centrală din Albania nu acceptă depozite de valută forte de la băncile străine care operează pe teritoriul țării.

Un alt incident armat a avut loc în 2016 pe aeroport. Trei hoți mascați au intrat pe un terminal și au furat aproximativ trei miliarde de euro care urmau să fie transportați în afara țării.

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019