HomeStiriSecuritate FizicaITM Neamț: 7 firme de pază sancționate
ITM Neamț: 7 firme de pază sancționate

ITM Neamț: 7 firme de pază sancționate

ITM Neamț: 7 firme de pază sancționateInspectoratul Teritorial de Muncă Neamț a sancționat 7 firme de pază care aveau probleme cu primul ajutor și efectuarea controlului medical periodic.

Din 13 firme de pază controlate de inspectorii de muncă, la 7 au fost găsite probleme de protecția muncii. Unele nu au instrucțiuni proprii pentru toate activitățile și la altele sunt incomplete, iar angajații nu sunt suficient instruiți ca să știe ce au de făcut în caz de accident de muncă. La alte firme inspectorii au constatat că  personalul nu este trimis la examenul medical periodic și în alte cazuri nici nu există persoane desemnate care să aplice măsurile de prim ajutor, scrie zch.ro.

În a doua etapă a acestei campanii naționale de control în domeniul securității și sănătății în muncă la angajatorii din domeniul activităților de investigații și protecții se va verifica dacă măsurile dispuse au fost realizate”, a declarat Elvis Sîsînă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț.

Astfel, în perioada 26 – 30.08.2019, s-a desfășurat prima etapă din cadrul campaniei naționale  de control în domeniul securității și sănătății în muncă la angajatorii din domeniul „Activități de investigații și protecție”, cod CAEN 80, fiind verificați 13 agenți economici, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț.

Obiectivele acțiunilor de control au fost:

  • diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale, de către angajatorii din acest domeniu;
  • eliminarea neconformităților constatate în domeniul securității și sănătății în muncă în activitățile specifice din societățile comerciale care au ca obiect de activitate domeniul cod CAEN 80 – “Activități de investigații și protecție”;
  • creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea și securitatea în muncă în societățile comerciale care au ca obiect de activitate in domeniul “Activități de investigații și protecție”;
  • informarea angajatorilor și angajaților în ceea ce privește controalele medicale și importanța lor.

Cu prilejul verificărilor efectuate în domeniul securității și sănătății în muncă, s-au constatat următoarele deficiențe:

  • angajatorii au instrucțiuni proprii SSM incomplete sau lipsesc instrucțiunile proprii SSM pentru toate activitățile;
  • nu a fost organizat comitetul de securitate și sănătate în muncă la nivelul angajatorilor;
  • instruirea în domeniul SSM nu este corespunzătoare;
  • nu se respectă prevederile legale privind efectuarea controlului medical periodic;
  • nu s-au desemnat prin decizie lucrătorii care aplică măsurile de prim ajutor.

Pentru neconformitățile constatate, 7 angajatori au fost sancționați contravențional cu 10 avertismente.

Share With: