HomeStiriSecuritate FizicaIGPR: siguranța cetățenilor a atins cel mai ridicat nivel din ultimii ani
igpr-siguranta-cetatenilor-a-atins-cel-mai-ridicat-nivel-din-ultimii-ani

IGPR: siguranța cetățenilor a atins cel mai ridicat nivel din ultimii ani

igpr-siguranta-cetatenilor-a-atins-cel-mai-ridicat-nivel-din-ultimii-aniPoliția Română a făcut public un bilanț al primelor două luni ale acestui an care arată o scădere a furturilor, tâlhăriilor și a altor infracțiuni.

La începutul acestui an, criminalitatea își menține trendul descrescător. În urma a peste 10.000 de acțiuni și a peste 125.000 de controale desfășurate de Poliția Română, în primele 2 luni ale anului, infracționalitatea stradală a scăzut cu 15%, furturile au scăzut cu peste 16%, tâlhăriile au scăzut cu aproape 20%, iar accidentele de circulație grave au scăzut cu 18,5%, se arată într-un comunicat al IGPR.

În primele 2 luni ale anului 2017, Poliția Română a desfășurat 10.634 de acţiuni cu efective mărite, fiind efectuate și 235 de razii. Au fost efectuate 125.780 de controale directe, efectivele Poliţiei Române participând la 4.969 de măsuri de ordine cu ocazia adunărilor publice.

De asemenea, polițiștii au realizat 97.907 intervenţii la solicitări prin Sistemul Naţional Unic al Apelului de Urgenţă 112 iar la 81,7% dintre acestea, s-a intervenit în mai puţin de 10 minute, fiind salvate 1.126 de persoane.

Polițiștii au avut și activități preventive, astfel că au fost efectuate 37.686 de patrulări în zona adiacentă unităţilor de învăţământ şi 8.640 de activităţi educativ-preventive.

În primele două luni ale anului, ca urmare a activităților desfășurate de polițiști au fost  sesizate cu 14% mai puține infracțiuni față de perioada similară a anului trecut, cele mai puține infracțiuni din ultimii 10 ani.

Astfel, infracţionalitatea judiciară a înregistrat o scădere cu 14,4%, atât infracționalitatea contra persoanei, cât și cele contra patrimoniului înregistrând scăderi semnificative.

În primele 2 luni ale anului, infracțiunile de loviri sau alte violențe și cele de vătămare corporală au fost cu  aproximativ 10% mai puține ca în perioada similară a anului trecut,

De asemenea, infracţiunile contra patrimoniului au fost cu 15,7% mai puține, infracţiunile de furt înregistrate fiind în scădere cu 16,4%.  

Astfel, furturile din locuinţe au scăzut cu 15,4%, cele din curţi și anexe gospodăreşti cu 25,1%, furturile din societăţi comerciale au scăzut cu 13%, furturile de bunuri culturale mobile din biserici, muzee au scăzut cu 68,8%, furturile din buzunare, poşete, genţi au scăzut cu 10,6%, furturile din autoturisme au scăzut cu 17,8%, iar cele de componente din exteriorul auto au scăzut cu 22,3%.

Totodată, din analiza primelor 2 luni ale anului, s-a constatat că infracţiunile de tâlhărie au scăzut cu 19,4%, fiind înregistrate cele mai puține tâlhării, în ultimii 10 ani.

Infracţiunile de distrugere au scăzut cu 10,4%, iar cele de distrugere prin incendiere cu intenţie au scăzut cu 13,2%, în timp ce infracţiunile de fals au scăzut cu 22,5%, falsificarea de monede, timbre sau alte valori fiind în scădere cu 46,6%, iar cele de fals în înscrisuri, cu 10,8%.

 

 

 

Share With: