HomeStiriSecuritate FizicaHoţii exasperează autorităţile. Calea ferată, păzită cu jandarmi
cale ferata

Hoţii exasperează autorităţile. Calea ferată, păzită cu jandarmi

cale ferataRezilierea de către SNCFR a contractelor de pază cu firme specializate a condus la recrudescenţa loviturilor date la calea ferată. Acum, oficialii iau în calcul asigurarea pazei cu jandarmi a unor tronsoane de cale ferată, ca urmare a furturilor înregistrate în ultimii ani.

“În fapt, ar fi vorba despre o monitorizare/supraveghere, pe anumite porţiuni, a unor segmente de cale ferată care fac legătura între Bucureşti şi Ploieşti şi între Bucureşti şi Constanţa. În ceea ce priveşte relaţia Bucureşti – Ploieşti, paza ar urma să fie asigurată pe porţiunea prahoveană a căii ferate care face legătura între Crivina şi Ploieşti (ieşire), pe o distanţă de aproximativ 30 de kilometri. Nu ştiu în ce stadiu se află acest proiect sau dacă paza va fi asigurată de personal de la IJJ sau de la Gruparea Mobilă”, a precizat, pentru ziarulprahova.ro, comisarul şef Mădălin Stroe, ofiţer de investigaţii în cadrul Poliţiei Transport Feroviar Ploieşti Sud.

Punerea în practică a acestei măsuri presupune consultări între reprezentanţi ai Jandarmeriei, pe de o parte, şi ai Companiei Naţionale de Căi Ferate- pe de altă parte, în urma cărora vor fi stabilite punctele cheie care trebuie supravegheate, potenţialul criminogen al acestora ş.a.m.d.

Ideea supravegherii tronsoanelor de cale ferată a venit ca urmare a furturilor înregistrate în ultimii ani, mai ales de la infrastructura de cale ferată.

“Rezilierea de către SNCFR a contractelor de pază cu firme specializate a condus la recrudescenţa loviturilor date la calea ferată. Au fost înregistrate, nu de puţine ori, întârzieri ale trenurilor de călători, în special pe relaţiile Bucureşti – Constanţa şi Bucureşti – Ploieşti, tocmai din cauza acestor lovituri date, ca să nu mai vorbesc despre punerea în primejdie a vieţii călătorilor. Se fură aproape orice – traverse de şine, buloane, material mărunt. Destinaţia acestora sunt centrele de colectare a fierului vechi. Noi am derulat percheziţii la centrele de valorificare a deşeurilor, însă, după părerea mea, soluţia este paza tronsoanelor de cale ferată pentru a nu mai fi vandalizate. Nu trebuie uitat că, prin loviturile date la infrastructura CFR, sunt puse în pericol chiar vieţile călătorilor. Ca să nu mai vorbesc despre timpul alocat de către angajaţii Poliţiei Transport Feroviar în a prinde făptaşii”, a mai spus comisarul şef Mădălin Stroe.

 

Se caută bani pentru jandarmi

 

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, luni, că va discuta în şedinţa de Guvern cu premierul Victor Ponta despre identificarea resurselor pentru sumele necesare ce ar trebui alocate pe o perioadă scurtă de timp pentru plata jandarmilor care asigură siguranţa circulaţiei feroviare pe ruta Bucureşti – Constanţa, transmite Agerpres Potrivit sursei citate, trenurile plecate din Bucureşti au reuşit să se încadreze în timpul de 2 ore şi 40 de minute până pe litoral.

”Pe ruta Bucureşti – Constanţa, astăzi am făcut primele experimente şi am reuşit să ne încadrăm în acel timp de 2 ore şi 40 de minute, ba chiar s-a reuşit să se ajungă o dată cu cinci minte mai devreme şi o dată cu două minute mai devreme. Vreau să întăresc că este un experiment pe care l-am făcut şi îl facem pentru perioada sărbătorilor (pascale – n.r.), când ne aşteptăm la un aflux de pasageri către şi dinspre litoral, dar acest experiment ne va ajuta şi pentru orarul de vară şi pentru ca, odată cu orarul de vară, această perioadă să devină o perioadă normală de transport. Eforturile au fost mari, ne ajută foarte mult şi Jandarmeria Română. 350 de jandarmi se ocupă de siguranţa circulaţiei pe aceste linii”, a afirmat Fenechiu, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că sprijinul acordat în prezent de jandarmi este unul gratuit, însă acest lucru nu poate dura la nesfârşit. În acest context, şeful de la Transporturi şi-a exprimat convingerea că premierul Victor Ponta îi va acorda sprijinul pentru găsirea sumelor necesare pentru plata jandarmilor.

“Astăzi, jandarmii păzesc calea ferată fără să existe o sumă suplimentară alocată de la bugetul de stat, de la Ministerul Transporturilor sau de la CFR Infrastructură. Este un sprijin gratuit din partea Jandarmeriei, dar acest ajutor gratuit nu poate dura la nesfârşit. Sunt convins că voi avea sprijinul premierului pentru a găsi banii necesari pentru a plăti Jandarmeria Română până în momentul în care vom avea şi alte metode moderne de supraveghere şi de prevenire a furturilor. Am discutat cu ministrul Radu Stroe şi cu Jandarmeria să găsim soluţia pentru a asigura siguranţa circulaţiei pe acest tronson. Modul în care Jandarmeria îşi organizează dispozitivul este unul complex. Acest proces înseamnă un efort bugetar care trebuie realizat de undeva. Voi avea o discuţie chiar mâine, în Guvern, cu premierul şi vom găsi soluţia pentru a rezolva, pe o perioadă limitată, banii necesari pentru plata acestor jandarmi. Ei lucrează de trei săptămâni la acest proiect”, a arătat Fenechiu.

Acesta a dat asigurări că, de la 1 iunie, vor exista şi soluţiile financiare necesare, astfel încât trenurile între Capitală şi Constanţa să parcurgă distanţa în 2 ore şi 40 de minute.

“Odată cu orarul de vară, de la 1 iunie, când vom avea un nou mers al trenurilor adaptat şi nevoilor sezonului estival, cu siguranţă vom avea şi soluţiile financiare necesare. În condiţiile în care vom reuşi să găsim resursele financiar necesare, şi eu sunt convins că vom reuşi, vom avea această siguranţă asigurată pe tot parcursul verii”, a subliniat acesta.

În plus, ministrul Transporturilor şi-a exprimat speranţa că toate lucrările pe linia ferată Bucureşti – Constanţa vor fi încheiate la sfârşitul lui 2016.

“Sper ca finele lui 2016 să ne prindă cu toate lucrările încheiate pe linia Bucureşti – Constanţa şi să putem face 2 ore şi 10 minute – 2 ore şi 20 de minute. Nu am făcut un calcul de câţi bani ar trebui pentru finalizarea tuturor lucrărilor. De fapt, nici nu am toate evaluările. Nu pot să spun nici cât costă supravegherea video a unei linii de cale ferată. Eu am propus să mi se aloce circa 40 de milioane de euro pentru siguranţa circulaţiei. Şi obiectivul meu este să facem două ore pe ruta Bucureşti – Constanţa”, a mai spus oficialul MT.

Share With: