Conform datelor furnizate de Serviciul de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Galaţi, circa 33% dintre unităţile de învăţământ din judeţul Galaţi nu dispun nici de pază şi nici de de sisteme de supraveghere. În judeţ există 442 de şcoli, licee şi grădiniţe, dintre care 160 sunt în oraşele Galaţi, Tecuci, Târgu Bujor şi Bereşti, iar celălalte 282 sunt în sate. O verificare făcută în luna iunie a acestui an de către poliţişti a relevat că 147 de unităţi şcolare nu au niciun sistem de pază, 136 dintre acestea fiind la ţară. Cifrele arată, aşadar, că în mediu rural avem de-a face 52,1% dintre şcoli sunt lipsite complet de apărare în caz de furturi sau de distrugeri, scrie adevarul.ro.
În 139 dintre şcolile din judeţ, paza este asigurată de agenți de pază proprii, iar 39 de școli au angajat firme specializate, iar 16 au adoptat un sistem mixt (pază proprie ziua şi pază pe factură noaptea).
În 127 de şcoli (28,7% din total), cele care asigură paza sunt sistemele de supraveghere video. 90 dintre ele sunt pentru imobil şi curte, 18 au rază de acţiune doar în interiorul clădirii, iar 19 doar pentru exterior. Doar 29 de unităţi şcolare din tot judeţul au şi pază umană şi sisteme de supraveghere video.
Poliţiştii atrag atenţia că 25 dintre şcolile din judeţ se află în zone iluminate prost, trei sunt periferice sau izolate, iar patru nu au niciun fel de împrejmuire a imobilului, deşi legea stabileşte că ar trebui să aibă.
Oamenii legii sunt de părere că lipsa pazei sau existenţa unui sistem de pază de o slabă calitate nu face altceva decât să încurajeze infractorii. „Cele mai multe incidente au loc tocmai în scolile care dispun de astfel de măsuri asiguratorii”, se arată în analiza făcută de IPJ Galaţi.
Spre deosebire de județul Galați, în Timiș, 184 de unități de învățământ nu au pază umană și nici de sisteme de supraveghere video, conform Inspectoratului Județean de Poliție. Dintre acestea, 39 sunt în mediul urban și 145 în mediul rural, conform securityportal.ro.
Dar în județul Timiș sunt 595 de unități de învățământ preuniversitar de stat. Dintre acestea, 83 unități sunt asigurate cu o formă de pază (46 cu pază proprie, 22 cu pază cu societăți specializate și 15 cu pază mixtă). De asemenea, 140 unități sunt dotate cu sisteme de supraveghere video (45 grădinițe, 71 școli primare/gimnaziale și 24 licee/colegii).
Anul acesta, Asociația Elevilor din Constanța a solicitat primarului și consilierilor locali să ia măsuri pentru asigurarea pazei în școli din bugetul local deoarece nu este responsabilitatea părinților, precizează securityportal.ro.
Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a solicitat în repetate rânduri, în ultimii doi ani, ca administrația locală a municipiului Constanța să respecte legea și să asigure paza unităților școlare pe care le are în subordine.
Elevii constănțeni reaminteau de cazurile de violență petrecute în școli, care în unele cazuri s-au soldat și cu elevii uciși în unitățile școlare. Chiar dacă beneficiau de sisteme de monitorizare audio-video, aceste unități școlare nu pot face nimic altceva decât să imortalizeze. Elevii constănțeni își doresc ca actele de violență să fie prevenite și împiedicate, nu doar ca dosarele penale care survin acestora să fie soluționate.
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…