Furturile din locuinte – pericol mai mare in mediul urban
Mediul urban se confrunta cu un numar mai mare de furturi din locuinte, comparativ cu mediul rural, arata datele publicate recent de Politia Romana.
În primele 10 luni ale acestui an, în orașe s-au înregistrat 54,5% infracțiuni de acest gen, în timp ce în zonele rurale au fost sesizate 45,5%. Un lucru bun față de anul precedent este că anul acesta au fost sesizate cu 4,12% mai puține furturi din locuinte.
Pe 5 decembrie a avut loc lansarea Campaniei “Hoții îți invadează intimitatea” de către Poliția Română, care are ca scop conștientizarea cu privire la rolul și importanța măsurilor preventive în protejarea bunurilor din locuințe.
Conform 1asig.ro, noutatea campaniei din acest an, derulată în parteneriat cu Feroneria Prod, constă în utilizarea unei tehnologii de ultimă generație, de interes pentru majoritatea categoriilor de beneficiari, care ii expune pe aceștia unei experiente virtuale ce are corespondent în realitate. Astfel, cetățenii se pot transpune în martori la un furt din locuință, având ocazia să înțeleagă modul de acțiune al infractorilor. Aceste interacțiuni vor fi completate de discuții cu polițiști specializați în prevenirea criminalității, care vor transmite recomandări adecvate pentru contracararea activității hoților.
“Suntem preocupați permanent de diseminarea mesajelor preventive, astfel încât cetățenii, prin metodele pe care le adoptă, să-și protejeze valorile deținute. Apreciem ca binevenită colaborarea cu partenerii noștri, întrucât se crează premisele unor acțiuni de succes care să contribuie la diminuarea riscului de victimizare a membrilor comunității. Polițiștii din cadrul Institutului și al structurilor județene de profil vor asigura suportul informațional privind infracționalitatea contra patrimoniului – legislație în vigoare, moduri de operare, modalități de autoprotecție”, a declarat Comisar-șef de poliție Sorin STĂNICĂ, Director al Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității.
Astfel, Poliția Română recomandă:
- Asigură-te că ai încuiat ușa, chiar și când ești în casă;
- Montează o încuietoare de calitate;
- Montează un sistem de alarmă;
- Nu transmite informații personale pe rețelele de socializare.
Riscul de furt din locuințe este acoperit prin asigurarea facultativă a locuinței, care trebuie încheiată împreună cu asigurarea obligatorie a locuinței (polița PAD), care acoperă doar riscurile catastrofale – inundații, cutremur, alunecări de teren – în limita a 20.000 euro.